Pamela Eriksson ja Ulla-Lena Lundberg: Herttuatar ja kapteenin vaimo : Purjealuksen tarina

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomen merenkulun historian kuuluisuuksien galleriasta löytyy useita kaunottaria, mutta harva on saanut sellaista sijaa ihmisten sydämistä kuin nelimastoparkki Herzogin Cecile – joka myös Herttuattarena tunnettiin.

Herttuatar Cecile oli syvänveden rahtipurjelaiva, joka vielä 1930-luvulla kilpaili nopeudessa höyrylaivojen kanssa pitkillä rahtimatkoilla; laiva voitti useina vuosina Grain Race -vehnäreitin kilpapurjehduksen. Oli Herttuattaren kuuluisuudessa kyse silti muustakin. Purjelaivoihin liittyvä romantiikka viehätti aikoinaan siinä missä nykyäänkin, ja nelimastoparkin kapteeni ahvenanmaalainen Sven Eriksson oli toivottu vieras myös paremmissa piireissä.

Näistä piireistä tuli myös hänen tuleva vaimonsa Pamela Bourne, reportteri ja seikkailijatar, joka omalta osaltaan lisäsi Herttuattaren mainetta. Kun laiva kohtalokkaasti haaksirikkoutui Devonin rannikolle pariskunnan häämatkalla vuonna 1936, tuli tapauksesta maailmanlaajuinen uutinen.

Pamela osasi käyttää mediaa hyödykseen pelastaakseen tuhoon tuomitun Herttuattaren; yläluokkainen nainen joka kieltäytyy hylkäämästä laivaa tai romanttista kapteeniaan. Turhaan, kuten muutaman kuukauden päästä kävi ilmi, kun Herttuatar lopullisesti vajosi meren aaltoihin.

Pamelalla on kuitenkin vielä sanansa sanottavana Herttuattaren puolesta. Kirjaan on koottu Pamelan hiljattain löytyneitä valokuvia ja kirjeitä, jotka avaavat tätä mennyttä maailmaa aivan uudella tavalla. Kirjan jälkimmäinen puolisko on omistettu valokuville, jotka ovatkin poikkeuksellisen komeaa katsottavaa. Kuvissa kokonainen aikakausi purjehtii kohti loppuaan, lainatakseni erästä kirjan runollista ilmaisua.

Oma hupinsa ovat Pamelalta jälkeen jääneet kirjeet. Lady Bournelle, Pamelan snobille äidille, tyttären avioliitto arvottoman ja moukan ulkomaalaisen kanssa oli anteeksiantamaton petos. Pamelaa ei varmasti aikanaan naurattanut, mutta lukijaa saattavat jo huvittaa rouvan värikkäät ilmaisut.

Ulla-Lena Lundberg on tehnyt vahvaa työtä kirjan parissa. Kauniisti taitettu teos on hieno lisä kenen hyvänsä merenkulun historiasta kiinnostuneen kirjahyllyyn.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 276 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...