Steven Strogatz: Ihana X : matematiikan lumoa nollasta äärettömään

Ihana X

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Steven Strogatz on sovelletun matematiikan professori Cornellin yliopistosta. Ihana X on alunperin kirjoitettu kolumneiksi New York Timesin verkkolehteen ja koottu siitä sitten kirjaksi. Kirja käsittelee matematiikkaa yleistajuisesti, aloittaen aivan alkeista ja päätyen jonnekin lukion pitkän matematiikan paikkeille.

Ihana X sopii hienosti niille, joita matematiikka ja numeroiden pyörittely kiinnostaa, mutta joille matemaattiset teoriat ovat tuntuneet työläiltä. Strogatz avaa matematiikkaa hienosti tehden asioita konkreettisemmiksi ja selkeiksi. Raskaampaa teoriaa on haudattu jonkin verran alaviitteisiin, mutta niistä ei onneksi tarvitse välittää. Tämän kirjan avulla moni aikaisemmin hankalalta tuntunut matematiikan osa-alue voikin aueta suorastaan yllättävän helposti.

Sinänsä hyvällä kirjalla on pienoinen kohderyhmäongelma: kuinka kirjaan saadaan tarttumaan ne, joiden se kannattaisi lukea? Matematiikasta enemmän kiinnostuneille Ihana X ei juuri uutta tarjoa, vaan kulkee tuttuja polkuja ja esittelee tuttuja aiheita. Kirja onkin parhaimmillaan sellaiselle lukijalle, jolle aiheet ovat uusia. Voisin kuvitella, että joku matematiikasta innostunut yläkoululainen olisi tälle kirjalle oivallinen lukija. Syvällistä matematiikan osaamista Ihana X ei lukijaltaan odota, vain uteliaisuutta.

The Mathematical Association of America palkitsi Ihanan X:n vuonna 2014 Euler Book Prize -palkinnollaan, joka myönnetään vuosittain merkittävän matematiikkaa käsittelevän kirjan kirjoittajalle.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 238 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...