Lincoln Child ja Douglas Preston: Ihmeiden kabinetti

Osta kirja itsellesi

Kirjailijakaksikko Douglas Preston ja Lincoln Child ovat luoneet erikoisen FBI-agentti Pendergastin, arvokkaan etelävaltioiden korostuksella puhuvan herrasmiehen, jonka resurssit tuntuvat olevan rajattomat, taidot mittaamattomat ja tyyli viimeisen päälle kohdallaan. Pendergast on tähän mennessä seikkaillut jo yhdeksässä kirjassa, joista nyt on saatu ensimmäinen suomeksi.

Tässä tarinassa selvitellään manhattanilaiselta rakennustyömaalta löytynyttä holvia, josta löytyy yli 30 ihmisen luut. Kyseessä on yli sata vuotta vanha sarjamurhatapaus. Jostain syystä vanhojen rikosten kaivelu ei viranomaisia kiinnosta, mutta Pendergast tarttuu toimeen apunaan New Yorkin Luonnonhistoriallisen museon kuraattori Nora Kelly. Juoni pyörii 1800-luvulla suosittujen kummajaiskokoelmien eli ihmeiden kabinettien ympärillä — aihe on erikoinen ja kiehtova.

Pian tapahtumat saavat ajankohtaisia käänteitä, kun näitä yli satavuotisia murhia jäljitteleviä kuolemantapauksia alkaa tapahtua tämän päivän New Yorkissa. Pendergast ja Kelly saavat huomata itsekin olevansa vaarassa. Tapahtumissa riittää verisiä ja yllättäviä käänteitä ja lukija joutuu melkoiseen pyöritykseen, ennen kuin tarina on lopussa. Kirja on melkoinen tiiliskivi, mutta yli 600-sivuiseksi teokseksi sen luki hämmästyttävänkin nopeasti. Child ja Preston osaavat kirjoittaa vauhdikasta, nopeatempoista jännityskirjallisuutta.

Jostain syystä suomennokset on kuitenkin aloitettu kolmannesta Pendergast-kirjasta. Minua ainakin hämäsi kirjan jatkuva epämääräinen vihjailu menneisiin asioihin, Pendergastilla tuntui olevan runsaasti historiaa. Pendergastin ja toimittaja Smithbackin välinen yhteinen historia ainakin on sarjan aikaisemmissa osissa tapahtunutta. Ärsyttävää, toisaalta sain joistain kommenteista sellaisen kuvan, että tämä kolmas osa oli edeltäjiään parempi. Täytyy varmaan haalia ensimmäiset osat englanniksi ja selvittää asia. Kirjavinkkejä on luvassa, mikäli alkuosat ovat mistään kotoisin!

Tiedäpä tuota, joka tapauksessa lisää on varmasti tulossa, jos tämä avaus käy kaupaksi. Voin kyllä suositella, Ihmeiden kabinetti on oikein mainio kevyt kesäjännäri.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.