Riikka Pulkkinen: Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kahden erinomaisen romaanin ja yhden kokeellisemman teoksen jälkeen Riikka Pulkkinen on siirtynyt kevyemmille taajuuksille. Kolme ensimmäistä romaania käsittelivät painavia elämän, kuoleman ja rakkauden kysymyksiä. Niitä käsittelee toisaalta myös uusinkin, Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän. Näkökulma ja tyyli ovat kuitenkin välissä muuttuneet, ja tarjolla on nyt naiskirjallisuudeksi luokiteltavaa materiaalia. Tästä kertoo sekin, että tarinan varhainen versio on kirjoitettu jatkokertomukseksi Kauneus & terveys -lehteen.

Iiris Lempivaara on hieman alle kolmikymppinen helsinkiläinen nuori nainen. Hän on myös koulupsykologi ja selvästi sukua muinaisen Kumman kaa -televisiosarjan kouluterveydenhoitajalle. Iiris toteuttaa omassa elämässään hyväksi kokemaansa terapiamuotoa: suklaa, korkokengät, alkoholi ja shoppailu auttavat murheeseen kuin murheeseen. Kun Aleksi seitsemän yhteisen vuoden jälkeen jättää Iiriksen ja toteaa, että rakkautta ei oikeasti ollut, tarvitsee Iiriksen kuitenkin löytää uusia terapiamuotoja oman itsensä ja naiseutensa eheyttämiseksi.

Pulkkinen on kirjoittanut kirjan, jonka punaisena lankana on vahvistaa naisten itsetuntoa ja auttaa heitä löytämään omat einsä ja kyllänsä. Kirjassa Iiris etsii apua niin 85-vuotiaalta Marja-Liisalta kuin siskoltaan, joka on juuri tullut äidiksi. Näitä oppeja soveltaen hän kehittää terapiamuodon, jonka avulla 16-vuotiaat teinitytöt voisivat vapautua elämänpelostaan. Pulkkinen käy kirjassaan läpi naisena olemisen ikäkaudet samalla, kun miehet pääsevät vain statisteiksi ja kohteiksi. Tämä on naisten kirja!

Pidin paljon Pulkkisen teoksesta Totta ja erityisesti sen viimeistellystä kielestä ja kielikuvista. Pulkkinen kirjoittaa Iiris Lempivaaran samaan tyyliin, ja ikävä kyllä se, mikä tuntui Totassa merkitykselliseltä ja kauniilta, on nyt kliseistä ja jopa maneereiksi muodostunutta. Pulkkisen lempiteemat ovat jälleen mukana: korkokengät, vallankumous, New York, Pariisi, kynnyksillä tapahtuminen, itsensä uudelleen luominen… Mikä on hieman sääli. Pulkkinen ei myöskään ole suuri humoristi, vaikka kirjassa sellaisia pyrkimyksiä onkin.

Pulkkisella on oma ääni ja hän on taitava kirjoittaja, mutta jos haluan lukea hömppää, valitsen mieluummin Bridget Jonesia tai kaltaisiaan ja jään kiinnostuneena odottamaan Pulkkisen seuraavaa pitkää romaania. Iiris Lempivaara on kuitenkin ihan suositeltava viihdepaketti nuorille kaupunkilaisille, joiden elämäntapa muistuttaa egosentrisen Iiriksen toimintaa.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Heidi V.

Kieleen ja kirjallisuuteen intohimolla suhtautuva Heidi Viherjuuri asuu ja työskentelee tällä hetkellä Saksassa. Innostuu tulevaisuuden klassikoista ja novelleista ja pitää kielitajuaan yllä lukemalla uutta kotimaista proosaa. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Kyllä Lempivaara meni täysiään vihhdepakettina keski-iän ylittäneelle maalaismuijallekin. Käsittääkseni tämän ei ollut tarkoituskaan olla mikään syvempiä aatiksia herättävä teos. Kertoohan sen jo taustakin tälle kirjalle. Minulle Pulkkisen tyylinen huumori sopi. Tuntuu ehkä oudolta tämän tyypin kirja kolmen aiemmin ilmestyneen jälkeen, mutta pitää asettaa tämä oikeisiin kehyksiin. Ihan hauska.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...