Riikka Pulkkinen: Totta

Totta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Elsan kuolema lähenee. Kuolema ei tule tällä kertaa toivottuna vieraana vaan sitä leimaa haluttomuus, pakko. Toisaalta Elsa pyrkii tekemään tämänkin tyylillä, mikäli mahdollista. Hänen miehensä ajatukset leijuvat muualla kuin sairaudessa: toisessa ajassa, toisessa henkilössä. Lääkäritytär Eleonoora suhtautuu äitinsä sairauteen lähinnä käskyjä jaellen ja perustarpeista huolehtien, kliinisen oloisesti. Hänen tyttärestään Annasta tulee kirjan ehkä tärkein kertoja, tarinoiden etsijä ja niiden näkijä.

Perheen kolmen naisen tarinaan liittyy myös 1960-luvulla kotiavuksi tullut Eeva, jonka myötä sukuhistoria laajenee ja muuttuu kuvitteelliseksi. Takaumina koetaan sekä Eleonooran että Annan lapsuusmuistoja ja kaihoa… Nykyhetkeä edustaa puolestaan Elsan ja Annan iltapäivän eväsretki dramaattisine pukuineen ja rooleineen. Psykologillakin on lupa muuttua sairaaksi ja omaiset sängyn vierellä vievät osansa.

Anna antaa tilaa Eevalle, naiselle, jota ei ole koskaan tavannut. Hän selvittelee Eevan taustaa, antaa kuvitelmiensa ja rakkauden elää ja hehkua, avoimesti. Taustalla kohisee ja kuohuu 1960-luku, mutta se ei vie mukanaan eikä ole itseisarvona. Ajankuvaus säilyy hienovaraisena ja henkilökohtaisena, politiikka antaa vain yhteiskunnallista taustaa, joskin mielenkiintoisina ryöpsähdyksinä.

Kirjan kertojat ja kerrontatavat vaihtelevat taajaan ja joskus yllättävästikin. Tämä ei kuitenkaan häiritse ehjää ja psykologista kuvausta perheestä ja sen jäsenistä, heidän menneisyydestään, ajatuksistaan ja toki – rakkaudestaan. Välillä on ehkä hieman epäselvää, missä kulkee toden ja kuvitellun raja. Mutta onko se tärkeää? Eikö olennaisinta ole tunne totuudesta ja sen merkityksestä henkilöille itselleen. Muisti saattaa pettää ja olla valikoiva. Valhe armollista. Rakkaus totta.

Pulkkisen toisessa romaanissa (edeltäjä Raja) hänen taitonsa näyttäytyvät entistä paremmin. Kolmen sukupolven tuntoja ja traumoja, vivahteikkaasti kerrottuna. Erittäin sujuvaa, mielenkiintoista, psykologista ihmissuhdekuvausta, joka on kirjoitettu hieman totutusta poikkeavaan muotoon. Suosittelen kaikille kotimaisesta nykykirjallisuudesta kiinnostuneille – taatusti tutustumisen arvoista kaunista kieltä ja kerrontaa, joka vie heltiämättä mukanaan sekä tarjoaa monia ulottuvuuksia.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...