Riikka Pulkkinen: Raja

Osta kirja itsellesi

Anja Aropalon vasta keski-ikäinen mies on sairastunut Alzheimerin tautiin, ja Anja on luvannut miehelleen tappavansa tämän sitten, kun tämä ei enää muista mitään. Elämä on liian raskasta, eikä Anja enää jaksa elää. Samalla Anjan sisaren lukioikäinen tytär Mari rakastuu kaiken nuoruutensa voimalla nuoreen äidinkielenopettajaansa Julianiin, joka puolestaan on naimisissa ja kahden pienen tyttären isä. Riikka Pulkkisen ilmestyessään melko paljon huomiota saaneen esikoisromaanin alkuasetelma avaa reitin useisiin henkilökohtaisiin tragedioihin.

Avainkysymys Pulkkisen kirjassa on, missä kulkee raja kielletyn ja sallitun välillä, mikä on oikein ja mikä väärin. Valmiita vastauksia Pulkkinen ei lukijoilleen anna, vaan antaa päähenkilöidensä ajautua yhä syvemmälle konflikteissaan. Oikeanlainen toiminta kun on niin kovin suhteellista — eri henkilöille se merkitsee eri asioita. Helpolla eivät päähenkilöt pääse kohti onneaan.

Riikka Pulkkinen on tarttunut rankkoihin aiheisiin harvinaisen kypsällä ja monipuolisella otteella. Hänen tekstinsä on sujuvaa ja värikästä, ja juonenkäänteet sekä loppuratkaisut eivät ole mitään itsestäänselvyyksiä. Jos jostakin Pulkkista voisi hieman kritisoida, niin seksikohtausten määrä kirjassa on melkoinen — hieman vähempikin olisi saattanut paikoin riittää. Joka tapauksessa Raja esittelee mielenkiintoisen nuoren kirjailijan, jonka myöhempäänkin tuotantoon varmasti jossakin vaiheessa tartun. Suosittelen.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Upea kirja! Sain tämän vasta äskettäin luettua ja tykästyin kovasti.

    Teksti on mukaansatempaavaa ja intensiivistä. Pulkkinen on teknisesti huipputaitava kirjoittaja, joten lukeminen on miellyttävää. Pidän kirjailijan melankolisen tunnelmanmaalailun tyylistä.

    Blogissani myös arvostelu Rajasta, kommentit tervetulleita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.