Michael Moorcock: Ilmojen sotaherra

Ilmojen sotaherra

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vaskikirjat on pienen tauon jälkeen jatkanut kustannustoimintaansa. Uutuuskirja Ilmojen sotaherra on Michael Moorcockin tieteiskirjallisuuden klassikko. Sillä on vaikuttava maine yhtenä steampunk-genren luoneena kirjana. Kyseessä on Oswald Bastablesta kertovan trilogian ensimmäinen osa. Tästä huolimatta teos on tarpeeksi itsenäinen luettavana yksinäänkin.

Vuonna 1903 Britannian armeijan upseeri Oswald Bastable joutuu keskelle maanjäristystä ja menettää tajuntansa. Herättyään hän huomaa olevansa kaupungin raunioiden keskellä, mutta rauniot vaikuttavat vanhemmilta. Pian hänelle selviää, että hän on jostain syystä ajautunut 1970-luvulle. Kyseessä ei kuitenkaan ole meidän tuntemamme 1970-luku, vaan tyystin erilainen vaihtoehtotodellisuus.

Taivasta hallitsevat valtavat ilmalaivat, jotka valvovat suurvaltojen kolonialismia. Ensimmäistä maailmansotaa ei koskaan käyty ja teknologian huippuna on tehokkaaksi kehitetyt höyrykoneet. Bastablen täytyykin yrittää selvitä vieraan maailman ehdoilla.

Ilmojen sotaherra on nokkelasti kirjoitettu. Moorcock tuntuu olevan täynnä ideoita; hän osaa kirjoittaa synkkää miekka ja magia tyyppistä fantasiaa ja vaihtoehtohistorian kirjoittaminen ei tunnu jäävän hänellä yhtään heikommaksi. Tarinaa voisi kritisoida turhasta nopeatempoisuudesta, sillä pieneen romaaniin mahtuu varsin paljon tapahtumia. Samalla se kuitenkin onnistuu luomaan vetovoimaisen tahdin.

Henkilöhahmoista Bastable on mielenpainuva persoona, muiden hahmojen liukuessa taustalla kuin osa näyttämöä. Jälkimmäinenkään ei kuitenkaan häiritse, koska tarinan keskipisteenä on juuri juoni ja elävä ympäristö.

Ilmojen sotaherra on varsin mieleenpainuva teos. Se on kestänyt aikaa ihailtavan hyvin.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 274 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...