Arto Jokinen: Isänmaan miehet : Maskuliinisuus, kansakunta ja väkivalta suomalaisessa sotakirjallisuudessa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomalainen mies yhä hakee ja hakee, etsii ja etsii paikkaansa ja maskuliinisuuttaan, vaikka sodasta jo huitkotva, ja nyt vielä kaiken lisäksi tässä #metoon puristuksessa! Löytyisikö sotakirjallisuudesta?

Miestutkija, aseistakieltäytyjä, kamppailulajien harrastaja Arto Jokinen (1964-2016) yrittää, käy läpi koko suomalaisen sotakirjallisuuden Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoista Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan kautta viimeisimpiin sotakirjoihin ja kirjailijoihin, joista tuotteliain on ollut Reino Lehväslaiho 45 sotakirjallaan.

Tavoitteena on sotakirjallisuuden sukupuolitietoinen ja feministinen luenta, tarkastella maskuliinisuuden ja kansallisen identiteetin rakentumista sotakuvausten ja niiden esittämän väkivallan yhteydessä.

Tulos tässä:

”Sota myllersi heteroseksuaalisen käyttäytymisen normeja. Miesten ollessa rintamalla naiset olivat kantaneet vastuun kotirintaman elämästä ja hoitaneet työt, jotka olivat aiemmin kuuluneet miehille. Samalla seksuaalista moraalia oli arvioitu uudelleen, kun ennenaikaisen kuoleman mahdollisuus oli osa arkea ja jatkuvuuden tilalle oli astunut epävarmuus.”

Naiset itsenäistyivät, miehet käskyläisinä olivat menettäneet oma-aloitteisuuden ja vastuuntunteen.

Siinäpä sitten mietit, onko maskuliininen väkivaltaisuus biologista vai kulttuurista ja missä suhteessa!

Mielenkiintoista tutkintaa, joka Jokiselta jäi kesken ja jota toimittajat Soikkeli ja Kivimäki kokoavat; Jokisen päämääränä ja tarkoituksena oli tehdä väitöskirja. Tutkimusmateriaalista ei ole ollut puutetta, sillä pelkästään talvi- ja jatkosotaan liittyvien kirjojen luku ylitti tuhannen rajan jo 1990-luvun alussa, minkä jälkeen vuosittain on ilmestynyt vielä toistakymmentä teosta.

Kerrankin tuli tutustuttua kunnolla sotakirjallisuuteen ja sen kirjoittajiin, ainakin nimiin, mitä olen kaihtanut ja vältellyt näihin päiviin siinä missä dekkarien lukemistakin. Paitsi Veikko Huovisen Rauhanpiippua: siihen olen kyllä mielistynyt ja useampaan otteeseen paneutunut. Ilmankos se ei sitten olekaan näiden Jokisen tutkimien kirjojen joukossa!

Eiköhän tässä miehenpaikka ja maskuliinisuus liene nyt selvä ja selvinnyt. Ja #metoo osoittaa loppusijoituksen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

4 kommenttia

 1. Luin kerran jostain kolumnista listan saksalaisista koulun ainekirjoitusaiheista sodan ajalta. Siellä oli yksi, jossa pyydettiin selvittelemään sodan hyviä puolia. En muista tarkkaa sanamuotoa, jotain sellaista, että onhan sodasta hyötyäkin ja avuksi oli mainittu että sota tarjoaa paljon virikettä taiteelle.
  No juu, keskitysleiriaiheisia kirjoja ja elokuvia tehdään edelleen.

  Sodan positiivinen vaikutus on kiistaton siinä, että naiset lähtivät töihin ja olivat miesten palattua sodasta entistä vahvempia ja tasa-arvoisempia.

  Kiinnostava kirja, tämäkin.

 2. Marjatta

  mikä ihme siinä on etten millään syty sotakirjoihin enkä dekkareihin? Siis en edes tv-rikossarjoihin. Väkivalta se ei ole, koska mielelläni katselen klassista nyrkkeilyä, jääkiekkoakin. Euroopan mestari Olli Mäki muuten kuoli tänään, hänestä tehty Hymyilevä mies -elokuva oli katselemisen arvoinen.
  Noita kiellettyjä sotakirjoja tosin voisi yrittää: https://hikkaj.blogspot.com/2019/03/kielletyt-sotakirjat.html

 3. Kirjan toimittajana toivoisin perehtyneempiä tiivistyksiä tietokirjan sisällöstä ja tyylistä. Akateemisen tietokirjan argumentteja ei tosiaankaan voi tiivistää siihen, että ”miehen paikka” tulisi siinä jotenkin uudelleenmääritetyksi. Jos vinkkaaja ei pysty muodostamaan kokoavaa näkemystä tietokirjasta, olisi ehkä parasta lukea ja vinkata jotain muuta.

 4. Markku

  kieltämättä tulisi heittoja välttää, varsinkin tietokirjallisuudessa, joka on vakava asia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...