J. J. Bola: Naamiotta : Millaista miehuus voisi olla

Naamiotta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”Maskuliinisuus on pohjimmiltaan esitys, johon kaikki pojat kasvavat.” Aamen! J. J. Bola avaa tässä kirjassaan patriarkaatin käsitettä, purkaa miehisyyteen ja maskuliinisuuteen liittyviä myyttejä ja historiallisia narratiiveja ja hakee suuntaa uudelle, avoimemmalle miehisyydelle, joka olisi kunnioittavaa, ei sulkisi ketään ulos ja olisi avoin erilaisille miehisyyden malleille.

Tavoite on kunnioitettava ja tämä kirja mielestäni onnistunut. Naamiotta on hyvin napakka teos, vain 144 sivua, eikä siten pituudellaan ainakaan tyrmää ketään. Asioista puhutaan helppotajuisella tavalla, eikä lukeminen edellytä sukupuolentutkimuksen opintoja. Jos on jo perehtynyt asioihin ja puhuu sujuvasti patriarkaatista ja intersektionaalisesta feminismistä, Naamiotta ei oikeastaan tarjoa mitään uutta, mutta se ei tietysti olekaan tämän kirjan kohderyhmä. Tämä kirja on suunnattu miehille, jotka eivät ole tällaista puheesta perillä.

Ei voi kuin toivoa, että Naamiotta löytäisi tiensä näille lukijoille. Pahimmat miesasiamiehet eivät varmasti Bolan argumenteilla taivu, mutta joillekin kirjan naseva, asiaan menevä ja ratkaisuja tarjoava tyyli puree varmasti ja tarjoaa avaimia uudenlaiseen miehisyyteen ja maskuliinisuuksiin – sellaisiin, joihin ei liity naisten, sukupuolivähemmistöjen tai seksuaalivähemmistöjen sortamista ja alistamista, väkivalta- ja raiskauskulttuurin ihannointia ja muuta perinteiseen myrkylliseen maskuliinisuuteen ja patriarkaattiin liittyvää kamaluutta.

Kirjan näkökulma on vähän brittiläinen, mutta ei liikaa, ja suomentaja Niko Koski on ansiokkaasti täydentänyt Bolan runsaita tilastoviittauksia suomalaisilla numeroilla. Toivottavasti Naamiotta päätyisi mahdollisimman monen miehen luettavaksi. On arvokasta, että miehet tällaisia kirjoja kirjoittavat, ettei tasa-arvon ja paremman mieskuvan viesti tule pelkästään naisilta. Nyt miesten pitäisi vain lukea tämä ja ottaa osaa keskusteluun – ei jätetä uuden miehisyyden rakentamista naisille.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...