Satu Rämö: Islantilainen voittaa aina : elämää hurmaavien harhojen maassa

Islantilainen voittaa aina

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämän reissaajan tähtitaivaalle on syttynyt yksi kiintotähti lisää. Satu Rämön kirja Islantilainen voittaa aina valloitti mielen ja hurmasi sydämen heti alkulehdillään. Joskus vielä on ihan pakko päästä noin houkuttelevalle, tarunomaiselle kuumaiseman saarelle.

Elämä on pieniä ja kohtalokkaita sattumuksia täynnä. Satu Rämö on nuorena opiskelijana kesätöissä Kreikan Haniassa ja hän tapaa siellä iloisenmeluisan porukan nuoria islantilaisia. Satu toimii kreetalaisen ravintolan sisäänheittäjänä ja vastavuoroisesti hän saa asiakkailtaan houkuttavan kutsun tulla tutustumaan Islantiin. Tulen ja jään saari on alkanut elää mielikuvissa niin, että muutamaa vuotta myöhemmin Satu hakee korkeakouluvaihtoon Islannin yliopistoon. Opiskelujen jälkeen saari vetää puoleensa yhä uusille reissuille, kunnes syytä palata Helsinki-kotiin ei enää ole. Oluttuvan ovesta on astunut sisään raamikas Björgvin.

Satu Rämö kertoo hauskasti ja mielenkiintoisesti asettautumisestaan – sopeutuminen kuulostaisi aivan liian laimealta tässä yhteydessä – elämäänsä Islannissa. Kotimaisen talvemme jälkeen kun emme yleensä haaveile arktisesta saaresta keskellä kylmää valtamerta. Neljän plusasteen keskilämpötila ei todellakaan nosta hymyä kesää kaipaavan suomalaisen kasvoille. Asennetta ja “kerrankos täällä eletään” -seikkailumieltä Islanti vaatii. Kielikin on ensikuulemalta suorastaan omituista. Vai onko sittenkin niin, että maa on aivan vastustamaton?

Islantilaisilta itseltään ei liikene puolta ruikuttavaa sanaa haastavista olosuhteista, täysin päin vastoin. Heillä on asenne kohdallaan ja faktatietoa siitä, että parhaat asiat maailmassa tulevat juuri heidän saareltaan. Heillä on maailman vahvimmat miehet ja kauneimmat kaunottaret. Heillä on hengästyttävän upeat maisemat ja maailman maistuvimmat nakkisämpylät. Ja kaikki muu siltä väliltä. Parhautta on myös ottaa vastaan kehut kaiken ykkösluokkaisuudesta luontevasti ja sortumatta asiaa keskinkertaistaviin tai vähätteleviin selittelyihin. Islantilaiselle kaikki hoituu, vaikka arki saattaa sisältää talousromahduksia ja tulivuorenpurkauksia. On vallan mielenkiintoista lukea islantilaisesta ajatusmallista suomalaisen kirjoittamana.

Satu Rämö kertoo kirjassaan myös joidenkin vuosien takaisesta finanssikuprusta Islannissa ja sen vaikutuksesta tavallisten ihmisten arkeen. Suomesta katsoen talouskuohunta ei tainnut pahasti yhteiskuntarauhaa horjuttaa ja maan tekemät korjausliikkeet ovat saaneet talouden ja työllisyyden verraten hyvälle tasolle. Ennemmin tai myöhemmin tuhkapilvet väistyvät taivaalta. Kaikki järjestyy.

Kirja koukuttaa kuulemaan ja lukemaan enemmän Islannista. Se on nopealukuinen, koska kirjaa ei malta juuri käsistään laskea ennen päätössivua. Kirjaa kuvittavat upeat mustavalkoiset kuvat. Jälleen kerran totean kirjasta kylläisenä, että ulkosuomalaiset kirjoittavat ne aivan parhaimmat matkaoppaat. Turistinakin haluan saada edes vähän tuntumaa paikallisten tavalliseen arkeen. Heillä on näkökulmaa kahteen kulttuuriin ja tieto siitä, mikä heidän uudessa kotimaassaan kutkuttaa suomalaista lukijaa. Kunpa kuulisin näitä juttuja lisää!

Marja-Liisa

Intohimoinen lukija, jolle kirjat ovat elämänmittainen haaste ja ruostumaton rakkaus. Koko kirjo käytössä, runoista dekkareihin ja kaunosta tietokirjallisuuteen. Luettujen pinoa on listattu myös Tuhansia sivuja -blogiin. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...