Lauri Ahtinen ja Anna Sofia Vuorinen: Itä-Borneo

Itä-Borneo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä on ihana! on ensimmäinen ajatukseni luettuani Lauri Ahtisen kirjoittaman ja Anna Sofia Vuorisen kuvittaman lastenkirjan Itä-Borneo. Kuvakirja antaa yhden hauskan selityksen sille, mistä vauvat tulevat ja mitä ne ennen syntymäänsä tekevät.

On aivan tavallinen kurainen iltapäivä, kun isä Karhula saapuu päiväkodille hakemaan lapsensa kotiin. Tänään häntä vastassa on kiperiä kysymyksiä: mistä vauvat tulevat ja miksi ne ovat äidin vatsassa? Isä Karhula pakkaa lapset pyörän laatikkoon, huokaise syvään ja lähtee etsimään selityksiä. Pyörämatkan aikana isän ja neljän lapsen jutustelusta kehkeytyy jännittävä vastaus – he tulevat siihen tulokseen, että ennen syntymäänsä vauvat asuvat Itä-Borneossa, jossa ne syövät herkkuja ja seikkailevat. Syntymänsä jälkeen vauvan pitää huutaa ja opetella sitten uusi kieli, jonka avulla tässä maailmassa kommunikoidaan.

Ahtisen teksti on juuri niin värikästä kuin lastenkirjassa kuuluukin ja siinä on sopivasti silmäniskuja myös aikuiselle lukijalle. Jokainen vanhempi joutuu varmasti jossain vaiheessa vastaamaan samaan kysymykseen kuin karhu-isä. Onneksi lapsilla on mielikuvitusta, joten oikeastaan he tulevat itse ratkaisseeksi Itä-Borneon ongelman. Kotiovella äiti tuumaa, että kyseessä taitaa olla isän ja lasten yhteinen salaisuus, mutta sehän sopii.

Vuorisen kuvat levittäytyvät sivuille iloisissa pasellinsävyissä. Miljööt on muodostettu pienin vihjein ja kuvat ovat yksinkertaisia mutta eivät missään mielessä tylsiä. Kuvitustekniikka ja graafisuus tuovat mieleen Oili Tannisen Nunnu-kirjat. Kirjan tarjoama ajatusleikki on hauska, ja sen kehittelyä voi jatkaa kotisohvalla kirjan kansien sulkeuduttuakin.

Heidi V.

Kieleen ja kirjallisuuteen intohimolla suhtautuva Heidi Viherjuuri asuu ja työskentelee tällä hetkellä Saksassa. Innostuu tulevaisuuden klassikoista ja novelleista ja pitää kielitajuaan yllä lukemalla uutta kotimaista proosaa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 269 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...