Auli Irjala: Jään ja tulen maat : Purjehdus huippuvuorilta Tulimaahan

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Auli Irjala ja Hannu Aulin lähtivät vuonna 2012 miehistöineen unohtumattomalle arktiselle purjehdukselle Huippuvuorilta alas Patagoniaan, Tulimaahan ja legendaariseen Kap Horniin asti. Määränpäänä ei ole enempää tai vähempää kuin itse Etelämanner, mutta aivan ongelmitta ei sinne asti päästä.

Purjeveneet ja meri ovat syystä tai toisesta aina kiehtoneet itseäni, vaikka en mitenkään asiaan vihkiytynyt olekaan. Jään ja tulen maat onkin siinä mielessä ilahduttava merimatkakirja, että lukijan ei tarvitse ymmärtää purjehduksesta etukäteen yhtään mitään. Kirjan lopusta löytyy nimittäin hyödyllinen sanasto ja kirja on muutenkin sujuvasti kirjoitettu, helposti nautittava tietopaketti.

Aivan erityisesti kirjassa ilahduttaa Irjalan ilmeinen rakkaus historiaa kohtaan. Matkan varrella kohdataan lukuisia mielenkiintoisia paikkoja ja Irjala valottaa näitä eteen tulleita tarinoita sen verran suurella innolla, että olo on kirjan loputtua on suorastaan valaistunut. Tutuksi tulevat valaanmetsästyksen historia, Tulimaan nyt jo kadonneet intiaanit kuin myös venäläisten Pomori-metsästäjien kuusivuotinen kärsimys haaksirikkoina Huippuvuorilla. Arktiset alueet todellakin pistävät inhimilliset rajat koetukselle, seikka joka tulee kirjan edetessä kyllä hyvin selkeästi ilmi.

Myös ulkoasultaan Jään ja tulen maat on hyvin miellyttävää luettavaa: kuvamateriaalia on paljon ja taitto on miellyttävän ilmava. Suosittelen kirjaa siis ehdottomasti purhehduksen, matkailun ja historian ystäville!

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 276 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...