Warren Ellis: James Bond : Vargr

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yksi vuoden yllättävimmistä sarjakuvakäännöksistä on Otavan julkaisema James Bond sarjakuva Vargr. James Bond ei ole vieras hahmo sarjakuvissakaan. Brittiagentti on seikkaillut sarjakuvalehtien sivuilla useaan otteeseen. Vargr on näistä varsin tuore tuotos vuodelta 2015. Sen alkuperäinen julkaisija Dynamite on pienehkö amerikkalainen julkaisija, joka tunnetaan parhaiten juuri lisenssisarjakuvistaan.

Se mikä minut sai kiinnostumaan tästä sarjakuvasta, oli sen käsikirjoittaja Warren Ellisin nimi. Ellis on yksi kolmesta modernista sarjakuvakirjoittajasta, joiden työt saavat minut automaattisesti innostumaan. Ellis lienee parhaiten tunnettu kyberpunk-sarjakuva Transmetropolitanista. Hän on seitsemänkertainen Eagle-palkinnon voittaja.

Vargr koostuu kuuden lehden kokonaisuudesta. Agentti 008 on tapettu ja 007 kostaa tämän kuoleman murhaajalle Helsingissä. Palattuaan Englantiin James Bond saa tehtäväkseen jatkaa edesmenneen 008 työtehtäviä. Näihin lukeutuva tehtävä vie James Bondin Berliiniin, uudenlaista huumetta valmistavan järjestön jäljille. Onko kyseinen tehtävä ollut mahdollisesti syy 008 kuolemaan?

Juoni on juuri sellainen mitä Ellisiltä voi odottaa: kypsä, toiminnallinen ja vakava. Teemoiltaan se on enemmän linjassa modernien Daniel Cragin näyttelemien James Bond -elokuvien kanssa, kuin vanhempien jossain mielessä enemmän romantisoitujen elokuvien. Kuuden lehden kokonaisuus ei oikein salli hidasta juonenkuljetusta ja välillä tuleekin hieman olo, että päähenkilöt juoksevat tapahtumasta toiseen liiankin nopeasti. Tämä toisaalta tarkoittaa sitä, että lukija ei taatusti tylsisty missään vaiheessa.

Jason Mastersin kuvitus on toimivaa. Se ei ole kamalan räiskyvää, eikä siten vie huomiota juonelta. Yksi asia mikä kiinnitti huomioni, oli väkivallan graafisuus. James Bond kun saa käyttöönsä sirpaloituvia luoteja, joiden jälki on realistisen karmivaa. Tämä ei oikein mene yksiin oman James Bond mielikuvani kanssa, mutta ei häirinnyt minua liikaa.

Kokonaisuutena Vargr on enemmän kuin tervetullut lisä Suomen sarjakuvakenttään. Toivottavasti Otava jatkaa sarjan parissa, sillä sarjaa on julkaistu Amerikassa useamman kokoelman edestä.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 276 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...