José Saramago: Jeesuksen Kristuksen Evankeliumi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirja on kuin Jeesuksen elämänkerta, mutta hieman höystettynä ja vapaasti tulkittuna. Teksti on saramagomaista eli lähes yhtä pötköä, mutta silti kumman kiehtovaa lukea.

Saramago kuvaa Jeesusta ennemmin nöyränä ja avuliaana nuorena miehenä kuin ihmeidentekijänä. Toki tutut kalansaaliit ja veden viiniksi muuttaminen ovat mukana, mutta pääosassa ovat kuitenkin ihmiset. Niin, sekä Jumala ja paholainen.

Kirjan herkullista antia ovat Saramagon pienet viittaukset Jeesuksen ajoista tämän päivän elämään. Vaikka tarinassa on ulkopuolinen kertoja, niin hän pysyy kuitenkin sopivasti taka-alalla. Myös Jeesuksen, Jumalan ja paholaisen yhteinen keskusteluhetki veneessä on paljon ajatuksia herättävä.

Ilmestyessään teos herätti paljon kohua, etenkin kirjailijan kotimaassa Portugalissa. Lukiessa kannattaa kuitenkin muistaa, että kyseessä on vuonna 1991 ilmestynyt fiktiivinen romaani, eikä uusioversio raamatun tapahtumista.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Entisenä kääntämisen opiskelijana minusta olisi asiallista mainita käännöskirjoissa myös kääntäjän nimi. Kirjat eivät vain “ilmesty” suomeksi, vaan takana on melkoisen iso työ. Ja sitä paitsi käännös on kääntäjän tulkinta kirjasta, ei mikään taivaasta tipahtanut ilmoitus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...