Kalle Ahola ja Ville Hartikainen: Jouko Lehtolan Rock-Finlandia : Valokuvia 1985–2010

Jouko Lehtolan Rock-Finlandia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jouko “Jönssi” Lehtola (1963–2010) oli sukupolvensa tärkeimpiä suoma­laisia rock-valokuvaajia. Hän lipui piireihin vähitellen 1980-luvun alkupuolella ja löi pian läpi ammattimaisella otteellaan ja tunnistettavalla kädenjäljellään. Hän kuvasi moniin lehtiin, kuten Rumbaan, Helsingin Sanomiin ja Länsi­väylään, ja sittemmin hänestä tuli kysytty levy-yhtiöiden promokuvaaja. Jouko Lehtolan ehkä kuuluisin otos on kuva Ville Valosta HIM-yhtyeen Razorblade Romance -albumin kanteen, mutta hän kuvasi myös oikeastaan kaikkia muitakin kotimaisia eturivin artisteja koko uransa ajan. Hanoi Rocks, Dingo, Remu Aaltonen, Aki Sirkesalo, Anssi Kela, Neljä Ruusua, Don Huonot, Maija Vilkkumaa, PMMP…

Kalle Ahola tunnustautuu Jouko Lehtolan faniksi jo nuoresta asti, mutta sitä hän ei saanut koskaan kerrotuksi Lehtolalle itselleen. Ahola kertoo kuitenkin ehdottaneensa Lehtolalle retrospektiivisen valokuvateoksen julkaisemista Lehtolan viimeisenä kesänä vuonna 2010, mutta syöpää sairastanut Lehtola ei enää jaksanut sitä loppuun saattaa. Vasta nyt, 12 vuotta myöhemmin, Aholan ja toimittaja Ville Hartikaisen lähes 300-sivuinen kuvahistoriikki Jouko Lehtolan Rock-Finlandia : Valokuvia 1895–2010 oli valmis.

Kirjaan on haastateltu lukuisia muusikoita ja Lehtolan elämän ihmisiä. “Jönssistä” muodostuu kuva mutkattomasta ja rennosta ammattilaisesta, joka osasi löytää kuvattavistaan jotain erityistä. Useimmat artistit muistelevat lämmöllä Lehtolan kuvaussessioihin luomaa rentoutta, ja oikeastaan Tomi Putaansuu eli Mr. Lordi on lähes ainoa, joka sanoo, ettei Lehtolan kanssa saatu aikaiseksi sitä, mitä hän olisi halunnut.

Ja ne valokuvat – ovathan ne hienoja. “Ai tämäkin on Jouko Lehtolan kuva?” on ajatus, joka kirjaa selaillessa tulee useasti mieleen. Jouko Lehtolan Rock-Finlandia on arvokas teos, elävä dokumentti kotimaisen rock-musiikin historiaa!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...