Hannu Salama: Juhannustanssit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kesäkirjana on luettava Hannu Salaman Juhannustanssit. Tämä opus nousi aikoinaan otsikoihin kirjana, josta kirjailija sai syytteen Jumalan pilkasta. Luin vuoden 1966 painoksen, jossa oli niitä muutamia kohtia sensuroitu ja näiden kohdilla oli tyhjää.

Näin 2000-luvulla tuntuu aika kornilta lukea kirjaa, joka ei niinkään säväytä millään lailla. Ehkä se 1960-luvulla oli kamalaa.

Juhannustanssit kertoo maaseudun nuorista juhannusta viettämässä, lavatanssipaikassa. Henkilöt tuntuvat kuitenkin “vanhoilta”. En tiedä johtuuko se siitä, että tiedostaa kirjan iän vai siitä, että nuoriso muuttuu. Alkoholi näyttelee pääosaa ja sen kylkiäisinä sukupuolinen kanssakäyminen. Jossain vaiheessa jopa ihan puuduttavaksi asti. Silti teksti on nykypäivänäkin leppoisaa luettavaa. Useat sanailukohdat ovat melkoisen värikkäitä.

Herätys tapahtuu, kun sattuu onnettomuus. Aivan kuin kirja siinä vaiheessa piristyisi oikein kunnolla ja kukaan ei enää olisikaan päissään. On alettava auttamaan onnettomuuden uhreja. Se kohta olikin suorastaan ihan paras kohta.

Jos on suositeltava jotain vanhempaa kirjaa, niin tämä olisi juuri sellainen! Jo senkin takia, että Salama on osannut luoda henkilöistä persoonallisia ja sanat eivät ole hukassa, välillä salamoikin!

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...