Jussi Siirilä: Juoksija

Juoksija

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Markkina-analyytikko Matti Järvi, alunperin kotoisin kauempaa pohjoisesta ja oikean nimensäkin jo tietoisesti unohtanut, laatii asiakkaille tarkkoja ja kohdennettuja markkina-analyyseja työkseen. Hän kontrolloi myös itseään ja elämäänsä vähintään yhtä tarkasti. Saavuttaakseen flow-tilan, Matti kokoaa palapelejä lähes mediaatiomaisesti. Ainakin hän yrittää kaikkensa, vaikka on toisaalta myös äitinsä talutusnuorassa. Kun miehen alakertaan muuttaa ensin Ahmedin perhe ja sitten romanttinen ilta naispuolisen työkaverin kanssa päättyy onnettomasti, antisankari tuntee menettäneensä elämänsä hallinnan ja ryhtyy itselleen poikkeuksellisiin tekoihin. Näiden seurauksena alkaa miehen matka.

Matka suuntautuu yllättäen alakerran pikkupojan kanssa Euroopan läpi Afrikkaan, pikaisesti laaditun timanttianalyysin mukaan etsimään mummoa sekä mustaa ja valkoista vuohta. Matkaan toki sisältyy paljon muutakin; rajuja irtiottoja ja riskejä, uusia merkittäviä ja merkillisiä tuttavuuksia sekä Osmanin viisaita neuvoja, joita ilman mikään ei toimisi.

Ajankuvana kirja on satiiria yrityksen toiminnasta, sen työntekijöiltään vaatimista uhrauksista sekä miehen yrityksistä pysyä mukana. Kirjan edetessä myös mies muuttuu ja se näkyy myös tekstissä ja kerronnassa. Tilanteet rauhoittuvat, kertomus soljuu ja mukaan ujuttautuvat myös Osmanin tarpeet ja neuvot, muiden huomioon ottaminen ja ajatustapojenkin muutos. Näin dynaamisen uraohjuksen tie ehkä muuttuu hiukan inhimillisemmäksi.

Kirja on parhaimmillaan hauska, hiukan pelottavakin työelämän kuvaus. Toisaalta taas tarina siitä, miten on mahdollista muuttua ja jättää vanha elämänsä. Hengästyttävän vauhdikasta alkua seuraakin seestyneempi, mutta sitäkin sotkuisempi ja merkillisempi loppu. Suosittelen oravanpyörään kyllästyneille, jotka pystyvät nauramaan peilistä näkyvälle kuvalleen. Myös muille, joita ei kirjan hiukan hengästyttävä vauhti pelota. Hirtehistä huumoria, vauhtia ja vaarallisia tilanteita, itkua ja naurua.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 182 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...