Carlo Ginzburg: Juusto ja madot

Osta kirja itsellesi

Domenico Scandella eli Menocchio oli omalaatuinen mylläri 1500-luvun Italiasta. Hänellä oli hyvin sopimaton maailmankatsomus erityisesti uskonnollisessa mielessä – se ei sopinut oikein minkään kerettiläisen lahkon tyyliin, eikä varsinkaan katolisen kirkon. Kirkon käsissä hänelle kävi lopulta huonosti, mutta inkvisition kuulustelupöytäkirjojen kautta hän ja hänen ajattelunsa jäivät elämään vuosisadoiksi. Ne piti vain löytää, ja Ginzburg löysi.

Ginzburg analysoi Menocchion jutun kuulustelupöytäkirjoja, ja etsii tämän poikkeusyksilön kertomien asioiden rivien väleistä merkkejä paikallisesta kansanuskosta ja kansanomaisesta maailmankuvasta. Todellinen historiallinen salapoliisiromaani! Pohjois-Italian vuoristoisilla syrjäseuduilla eli Ginzburgin mukaan tuohon aikaan vielä ihmisiä, joita kristinusko ei ollut saavuttanut ollenkaan, ja kaikenlaisten kansanuskomusten vaikutus oli vahva. Ginzburg onnistuu tekemään päätelmiä jopa siitä, mitä kirjoja Menocchio on saanut käsiinsä, ja niistä ammentanut omaan maailmankuvaansa.

Kirjasta saa epäilemättä kaikkein eniten irti, jos on muutenkin tietoa keskiajan ihmisten maailmankuvasta ja olosuhteista. Mielenkiintoinen sukellus toisenlaiseen maailmaan se on kuitenkin maallikollekin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...