Carlo Ginzburg: Juusto ja madot

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Domenico Scandella eli Menocchio oli omalaatuinen mylläri 1500-luvun Italiasta. Hänellä oli hyvin sopimaton maailmankatsomus erityisesti uskonnollisessa mielessä – se ei sopinut oikein minkään kerettiläisen lahkon tyyliin, eikä varsinkaan katolisen kirkon. Kirkon käsissä hänelle kävi lopulta huonosti, mutta inkvisition kuulustelupöytäkirjojen kautta hän ja hänen ajattelunsa jäivät elämään vuosisadoiksi. Ne piti vain löytää, ja Carlo Ginzburg löysi.

Ginzburg analysoi Menocchion jutun kuulustelupöytäkirjoja, ja etsii tämän poikkeusyksilön kertomien asioiden rivien väleistä merkkejä paikallisesta kansanuskosta ja kansanomaisesta maailmankuvasta. Todellinen historiallinen salapoliisiromaani! Pohjois-Italian vuoristoisilla syrjäseuduilla eli Ginzburgin mukaan tuohon aikaan vielä ihmisiä, joita kristinusko ei ollut saavuttanut ollenkaan, ja kaikenlaisten kansanuskomusten vaikutus oli vahva. Ginzburg onnistuu tekemään päätelmiä jopa siitä, mitä kirjoja Menocchio on saanut käsiinsä, ja niistä ammentanut omaan maailmankuvaansa.

Kirjasta saa epäilemättä kaikkein eniten irti, jos on muutenkin tietoa keskiajan ihmisten maailmankuvasta ja olosuhteista. Mielenkiintoinen sukellus toisenlaiseen maailmaan se on kuitenkin maallikollekin.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 247 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...