Raija Siekkinen: Kalliisti ostetut päivät

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tarttuu mihin tahansa Raija Siekkisen kirjoista, tunnelma on aina samanlainen. Novellit kertovat naisista kellumassa tilanteessa, joiden aikana tai jälkeen jokin heidän elämässään muuttuu. Kaikkea hallitsee haikeus, joka syntyy menneisyyden käsittelystä ja unettomista öistä, joita hallitsee muistojen paino.

Näin on myös Siekkisen viimeiseksi jääneessä kokoelmassa Kalliisti ostetut päivät. Hienovaraisten novellien nimet tarjoavat lukijalle avaimen tulkintaan. Kaftaani, vene ja talo joka oli kurovat kriisin näkyviin konkreettisen esineen kautta. Veneessä nainen kunnostaa uuden miehensä kanssa pakkomielteisesti entisen miehensä rakentamaa venettä. Talo, joka oli kytkeytyy naisen muisteloihin vanhasta kotitalostaan ja sen aikaisesta elämästään.

Muistojen kautta novelleissa on aina monta aikatasoa ja todellisuutta yhtä aikaa. Päivät valuvat ja päähenkilön mietteissä elävät entiset miehet, ystävät ja naapurit sekä nykyiset ja pian jo ehkä menneet miehet. Yhdestä hetkestä sukelletaan toiseen, toisiin samanlaisiin mutta jo menneisiin.

Tekstit aukeavat lukijalle kuin palapelit. Alkutilanteeseen voi olla vaikea päästä sisälle, mutta sitten tietoa tippuu hiljalleen rivien sekaan. Lukijan on koottava palaset yhteen, piirrettävä henkilön elämäntarina tai –tilanne. Novellin lopussa tilanne usein laukeaa ja koittaa, jos nyt ei uuden elämän alku, ainakin jonkin tilanteen päätös.

Itsekin Finlandia-palkintoehdokkaana ollut Siekkinen nousi viimeksi esille, kun Joel Haahtelan Katoamispiste (2010) valittiin Finlandia-palkintoehdokkaaksi. Monitasoinen romaani käsittelee miestä, joka etsii kirjailija Raija Siekkistä ja hänen mielenmaisemaansa. Kyseistä teosta värittää sama tunnelma kuin Siekkisen novelleja. Todellisuus, uni ja muistot sekoittuvat tarjoten lukijalle mahdollisuuden kellua myös oman elämänsä syövereihin ja etsiä Hänen elämänsä parhaat vuodet, kuten novellikokoelman viimeisen tekstin nimi kuuluu.

Heidi V.

Kieleen ja kirjallisuuteen intohimolla suhtautuva Heidi Viherjuuri asuu ja työskentelee tällä hetkellä Saksassa. Innostuu tulevaisuuden klassikoista ja novelleista ja pitää kielitajuaan yllä lukemalla uutta kotimaista proosaa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...