Alice Munro: Kallis elämä

Osta kirja itsellesi

Kallis elämä on vuoden 2013 kirjallisuuden nobelistin Alice Munron viimeinen kokoelma. 82-vuotias Munro on päättänyt lopettaa. Aloitin Munron tuotantoon tutustumisen luontevasti tästä viimeisestä.

Kirjan lopusta löytyy Finaaliksi nimetty osio, neljä omaelämäkerrallista katkelmaa, jotka kertovat Munron elämästä. Isä, jonka turkistarhaushanke epäonnistui ja Parkinsonin tautiin sairastuva äiti, joka on vähän liian hieno ympäristöönsä. Elämän pieniä merkityksellisiä hetkiä: yksi yöllinen keskustelu isän kanssa, yksi vierailu tansseissa äidin kanssa.

Kanadalaiset puitteet ovat suomalaiselle tutun oloisia. Toinen maailmansota näkyy myös vahvasti näissä tarinoissa, ja vanhat ajat muutenkin. Tarinoissa on vanhojen juttujen muistelemisen makua. Kokoelman keskeltä löytyvät mielestäni sen helmet: ”Corrie”, joka kertoo avioliiton ulkopuolisesta suhteesta ja kiristäjästä, joka siitä tietää, ja ”Juna”, jossa sodasta kotiin palaava nuori mies hyppääkin junasta kesken matkan ja päätyy aloittamaan aivan uuden elämän.

Nämä novellit ovat vähäeleisiä, hienovaraisia ja kauniisti kirjoitettuja. Kristiina Rikmanin suomennos on selkeää, vähäeleistä kieltä, jota on ilo lukea.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Olin tutustunut aiemmin Munroon yhden teoksen verran – Viha. ystävyys, rakkaus – mutta se ei oikein innostanut. Sinnikkäästi olen novelleja yrittänyt lukea ja sepä on tuottanutkin tulosta. Huomasin pitäväni kahdenlaisista novelleista. Kallis elämä kuuluu niistä toiseen ja siksi pidin siitä. Lyhyehköt ytimekkäät novellit, se oli tässä se minun juttuni. Kuin myös se jonkinlainen tuttuus, niin kuin Mikko mainitsee, kun on kyse Kanadasta. Minä pidin erityisesti tästä Finaali-osuudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...