Erik Wahlström: Kärpäsenkesyttäjä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomen sodan jälkeen keisari on nostanut autonomisen Suomen kansakuntien joukkoon. Kansallismielisyys alkaa itää sivistyneistön joukossa. Nuori kansakunta tarvitsee esikuvia ja sankareita. Sellaiseksi kelpaa suuri runoilija J.L. Runeberg, Pietarsaaresta Porvooseen vähitellen valunut merikapteenin poika, jonka tuotanto ei hyllymetreissä mitaten ole kovinkaan leveä, mutta jonka jokainen painettu sana kuvastaa jalon ja urhoollisen kansan parhaita ihanteita. Kansakunnan kaapin päältä arvostettu runoilijasankari, lehtori ja kunniatohtori voi tyytyväisenä seurata, kuinka Suomi kohottaa ylpeän päänsä vähä vähältä yhä korkeammalle.

Erik Wahlströmin kuva kansallisrunoilija Runebergistä ei ole ihan yhtä ihanteellinen. Ei — mestari on ilkeä, oikutteleva ja helposti ärsyyntyvä despootti, joka on tottunut saamaan tahtonsa läpi niin kotona kuin ystäviensäkin seurassa. Runeberg kulkisi metsällä tai kalassa paljon mieluummin kuin kaiken maailman promootioissa ja juhlallisuuksissa. Vaimonsa hän päivittäisi nuorempaan, jos vain mahdollista. Runeberg ymmärtää oman arvonsa: hän on suurin, muut tulevat perästä.

Kärpäsenkesyttäjässä Erik Wahlström pääsee fiktiivisen romaanin keinoin käsittelemään Runebergin monimutkaista henkilökuvaa julkisuuden korulauseiden ja sievistelevän historiankirjoituksen takana. Wahlström antaa äänen Runebergin itsensä lisäksi myös monelle muulle Runebergiä lähellä olleelle henkilölle ja taustavaikuttajalle, kuten Fredrika-vaimolle, J.V. Snellmannille, Fredrik Cygnaeukselle ja niin edelleen. Myös eläimet pääsevät sanomaan mielipiteensä. Materiaalina käytetään lisäksi Runebergin omia tekstejä sekä muuta historiallista materiaalia.

Kaikkiaan Erik Wahlströmin romaani onnistuu varsin kiintoisasti avaamaan Runebergin henkilökuvaa ja ottaa osin yllättäviäkin näkökulmia kansallisrunoilijamme elämään. Tarkoituksena on päästä suurmiesmyytin toiselle puolelle, todelliseen henkilöön sankarinpalvonnan taakse. Wahlströmin tulkinta Runebergista fiktion keinoin on räväkkä ja liioittelevakin, mutta ajattelemisen aihetta se kyllä antaa. Ajankuvanakin Kärpäsenkesyttäjä kiehtoo, joten vuoden 2010 Finlandia-ehdokkuus ei tullut suotta. Suosittelen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...