Masha Gessen: Kasvoton mies : Vladimir Putinin nousu Venäjän valtiaaksi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun Venäjän presidentti Boris Jeltsin valitsi seuraajakseen lähes tuntemattoman Vladimir Putinin, harva tiesi, millainen mies valtaistuimelle nousi. Kun Jeltsin luopui vallasta kesken presidenttikautensa, Putin nousi presidentiksi vaivattomasti. Putin oli uusi kasvo, täysin erilainen kuin sairas, alkoholisoitunut Jeltsin. Kansansuosio oli korkealla, vaikka hänestä tiedettiin hyvin vähän. Gessen tutkii Putinia, hänen yllättävää nousuaan valtaan ja hänen tapaansa hallita Kasvoton mies -kirjassaan.

Putinin presidenttiyden aikaa on hallinnut pelko, korruptio ja väkivalta. Gessen luettelee Putinin presidenttikausien aikana tapahtuneita onnettomuuksia ja terroritekoja, ja lista on surullisen pitkä. Paljon huomiota saavat ydinsukellusvene Kurskin uppoaminen ja Moskovassa ja Beslanissa tapahtuneet terroriteot. Gessenin mukaan yhteistä näille ihmishenkiä vaatineille tapahtumille on se surullinen tosiseikka, että ne kaikki olisi kyetty ratkaisemaan järkevämmin ja ihmishenkiä säästäen. Kasvoton mies ei kuitenkaan ollut valmis joustamaan periaatteistaan.

Kun sukellusvene Kursk upposi, Putin keskittyi enemmän estämään ulkomaita pääsemästä käsiksi Venäjän ydinsukellusvenetekniikkaan kuin pelastamaan kansalaisiaan. Valitettavasti Venäjän omat pelastuslaitteet eivät kyenneet auttamaan sukellusveneessä ansassa olevia miehiä. Kun ulkomaiden apu vihdoin hyväksyttiin, oli jo liian myöhäistä. Sama surullisen turhauttava meno jatkui Moskovassa. Moskovan teatterikaappauksessa käytettiin kaasua terroristien tainnuttamiseen, mutta kaasu koitui myös panttivankien kohtaloksi. Uhreja olisi voitu auttaa rynnäkön jälkeen paremmin, jos pelastajia ja sairaaloita olisi informoitu tarpeeksi. Nyt uhrien annettiin tukehtua kuoliaaksi.

Murheellisin Gessenin antama esimerkki Putinin joustamattomuudesta on Beslanin koulukaappaus. Terroristien kanssa olisi kyetty löytämään sopuisa kompromissi, mutta Kasvoton mies ei suostunut neuvotteluihin kenenkään kanssa. Venäjän joukot aloittivat rynnäkön ja tulittivat kaikkea mahdollista, myös panttivankeja. Gessen kertoo kuinka terroristit itse asiassa yrittivät suojella panttivankeja Venäjän armeijan luodeilta.

Moskovassa tapahtuneiden kerrostalojen räjähdysten ylle Gessen langettaa huolestuttavan varjon. Hänen mielestään syylliset löytyvät Venäjän turvallisuuspalvelusta eivätkä suinkaan Tšetšeniasta. Tämän jälkeen Kasvottoman miehen otteet vain kovenivat. Gessen kertoo Putinia kritisoivien toimittajien säännönmukaisista murhista, järjestelmällisestä vaalivilpistä ja Putinin hämmentävän arvokkaasta kellokokoelmasta, johon hänellä ei olisi virallisen palkkansa mukaan edes varaa. Kirjan antama kuva Putinista on hyvin epämiellyttävä ja jopa pelottava. Hän on sysännyt jokaisen vihollisen tieltään eikä mikään näytä pystyvän estämään häntä. Kasvoton mies on yksinvaltias.

Kasvottoman miehen lopussa Gessen kertoo vuoden 2011 mielenosoituksista, ja hänen kirjoituksestaan aistii toivon muutoksesta. Toivottavasti Gessen ei ole menettänyt toivoaan, vaikka Kasvoton mies nousikin uudelleen valtaan ja mielenosoitusten järjestäminen on sen jälkeen tehty lähestulkoon mahdottomaksi.

Kasvoton mies on hyvin kirjoitettu ja paljon ajatuksia herättävä kirja. Kirjan nimi on varsinkin Putinin kauneusleikkausten jälkeen osuvan hauska. Se jää kirjan ainoaksi pilkahdukseksi huumorista. Lukija on totinen ja synkkä. Kylmä viima puhaltaa.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...