Silja Koivisto ja Anu Laitila (toim.): Kirja joka muutti elämäni

Kirja joka muutti elämäni

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lukion ensimmäisen äidinkielen kurssin tehtävänä oli kirjoittaa analyysi runoteoksesta. Opettaja kävi pikaisesti läpi listan lukuehdotuksista ja sen jälkeen marssittiin kirjastoon. Kirjoittajan nimi, Risto Rasa, kuulosti mukavan rapsakalta ja teoksen nimikin kutsuvalta, joten tartuin Rasan esikoisteokseen Metsän seinä on vain vihreä ovi.

Luin teosta kasvavan kummastuksen ja ihastuksen vallassa. Kun olin lukenut sen vielä ääneen pikkusiskolleni, koin herätyksen. Tiesin, mistä ja miten analyysini kirjoittaisin. Kynä sauhuten tuhrin konseptipaperia ja mietin, voiko tällaista olla, saako tällaistakin tehdä. Sain analyysistani parhaan arvosanan ja päätin, että lähden lukion jälkeen opiskelemaan suomen kieltä ja kirjallisuutta yliopistoon. Näin tapahtuikin.

Monella meistä on kirja, joka on jollain tavalla vaikuttanut elämään ja jopa muuttanut sitä. Lukukeskus julkisti keväällä 2012 avoimen kirjoituskutsun teemalla Kirja joka muutti elämäni. Anu Laitila ja Silja Koivisto ovat nyt toimittaneet tarinat teokseksi, joka kantaa kirjoitusteeman nimeä. Suurin osa kirjoittajista on tavallisia kansalaisia, mutta mukaan on pyydetty myös kirja-alan ihmisiä tai muuten tunnettuja suomalaisia.

Tarinat ovat koskettavia ja mainioita, monesti myös humoristisia. Itselleni kolahtivat parhaiten ne tekstit, joissa kirja on vaikuttanut esimerkiksi puolison valintaan tai sairaudesta paranemiseen. Monesta näkyy kirjallinen elämä: lempikirjailija on motivoinut omaa harrastusta ja kirjoittamisesta on tullut ammattimaisempaa. Usein kirjallisuus on myös tarjonnut ainoan pakokeinon pienen maaseutupitäjän kylänraitilta.

Mukana olevien teosten lista on värikäs ulottuen Raamatusta Urheilun pikkujättiläiseen ja Sadan vuoden yksinäisyydestä Leinon kottuihin runoihin. Kirja on mukava välipala kaikille kirjallisuudesta ja lukemisesta kiinnostuneille, ja tekstejä silmäillessä voi samalla miettiä sitä oman elämänsä merkittävintä teosta.

Heidi V.

Kieleen ja kirjallisuuteen intohimolla suhtautuva Heidi Viherjuuri asuu ja työskentelee tällä hetkellä Saksassa. Innostuu tulevaisuuden klassikoista ja novelleista ja pitää kielitajuaan yllä lukemalla uutta kotimaista proosaa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 276 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...