Mia Myllymäki: Kirosielu, rajanhaltia

Kirosielu, rajanhaltia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Hauskasti nämä kirjat joskus sattumalta linjautuvat. Olga Tokarczukin Alku-kylästä matka vie Keski-Pohjanmaalle Mia Myllymäen Palonkylään, jossa väkivahva Peija elää 1940-luvulla pienessä, hyvin itseriittoisessa kylässä. Peija on kylän voimanainen, iso niin fyysisesti kuin henkisesti, ja kaikki kyläläiset luottavat Peijaan aina kohdatessaan ongelmia. Kyllä Peija ratkaisee!

Niin rauhassa kuin Palonkylä elääkin, ulkomaailmassa tapahtuu ja lopulta ulkomaailman tapahtumat nappaavat kiinni. Sota löytää tiensä Palonkylään ja kyläläiset luottavat, että Peija hoitaa senkin. Sodasta palaa kotiin kuitenkin kovin toisenlainen Peija. Onko tästä Peijasta suojelemaan Palonkylää tungettelevalta ulkomaailmalta?

Kirosielu, rajanhaltia on oivallinen kirja, jossa yhdistyvät keskipohjalainen uho ja synkät kauhuelementit. Palonkylä on mielenkiintoinen paikka, jossa miesten ja naisten roolit poikkeavat totutusta. Peija etenkin on melkoinen teräsnainen. Tarinasta onkin luettavissa kunnianosoitus kylien voimanaisille, jotka ehkä todellisuudessa kannattelevat kyliä harteillaan vähemmän kirjaimellisesti kuin Peija tässä tarinassa, mutta ovat yhtä kaikki yhteisöjensä tukipilareita.

Kirja kysyy myös hyviä kysymyksiä siitä, mitä sitten tapahtuu, jos tällainen voimahahmo ei enää jaksakaan, ja miten kuluttavaa on toisaalta olla se, johon kaikki aina tukeutuvat. Kun tarina on vielä oikein hyvin kirjoitettu ja avautuu sopivassa tahdissa kahdella aikatasollaan ja päättyykin siivosti, ei voi kuin olla tyytyväinen.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...