Siiri Viljakka: Kohti sumua

Kohti sumua

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Muistinsa menettänyt Natalie herää rantaan huuhtoutuneena pieneltä majak­kasaarelta, jonka ainoa asukas on salaperäinen Eleonore. Poispääsyä saarelta ei ole ihan heti luvassa, sillä ainoa kontakti ulkomaailmaan ovat Muonittajat, jotka toisinaan käyvät saarella ja huolehtivat, että siellä on kaikki tarvittava. Mutta keitä nämä mystiset, naamioituneet Muonittajat oikeastaan ovat ja mik­si Natalie näkee kaukaisuudessa saaren, jonka ei pitäisi olla siellä? Kaikki ma­jakkasaarella ei ole siltä miltä näyttää, ei edes rakkaaksi käynyt Eleonore, ja saarelta pois pääseminen vaatiikin lopulta vaikeita valintoja – kummaltakin heistä.

Teos on Siiri Viljakan esikoissarjakuvaromaani ja esikoisteokseksi se on todella kunnianhimoinen. Saaren mysteeri on paitsi kiehtova, niin tarinaa kuljetetaan todella tyylikästä ja tunnelmallista loppua kohden. Tässä on kokonaisuutena jotain sellaista, että voisin melkein nähdä sarjakuvan kään­nettävän elokuvaksi. Uljaan karut majakkamaisema myrskyävine merineen, kahden naisen rakkaus ja saaren toismaailmallinen, mystinen tunnelma. Sarja­kuvaa lukiessa teki mieli laittaa taustalle soimaan Max Richterin suru­mielistä musiikkia, kaiken kaikkiaan tarinan idea on mielestäni todella toimiva.

Sarjakuvassa on siis paljon mistä pitää, mutta toisaalta on siinä todella iso kompastuskivikin, nimittäin Leonoren ja Natalien välinen suhde, joka ei mie­lestäni aivan onnistu kannattelemaan tarinaa. Naisten välinen rakkaus on koko tarinan kulmakivi, ja hyvin tärkeä sellainen, ovathan he sarjakuvan ainoat hen­kilöt. Lukijana minulle ei kuitenkaan tullut hahmoihin tunnekontaktia ja on vai­kea sanoa mistä tämä hieman lattea tunnelma johtuu.

Osasyy on ehkä dialogi, joka ei ole aina täysin luontevaa, mutta pohjimmainen ongelma taitaa olla se, että lukijalle ei näytetä mitä Eleonore ja Natalie näkevät toisissaan, mihin he oikeastaan rakastuvat, keitä he ovat ihmisinä. He ovat siis enemmän hahmoja jotka tekevät mitä käsikirjoitus vaatii, kuin eläviä ja hengit­täviä ihmisiä, joiden persoonat veisivät luontevasti tarinaa eteenpäin.

Haastavassa tarinassa siis vähän näkyy esikoisteoksen haparointia, mutta on kyllä sanottava, että eivät rakkaustarinat ole helppoja toteuttaa kokeneille­kaan sarjakuvantekijöille. Oikeastaan vain Anneli Furumarkin Gå med mig till hörnet tulee heittämällä mieleen positiivisena esimerkkinä. Hatunnoston ar­voinen suoritus Kohti sumua siis joka tapauksessa on. Sarjakuvan lyijykynä­mäinen jälki on miellyttävää luettavaa, enkä oikeastaan jäänyt kaipaamaan värikkäämpää kuvamaailmaa.

Kokonaisuutena Kohti sumua ei ehkä ole täydellinen onnistuminen, mutta esikoisteokseksi se on silti hyvin kiinnostava tapaus ja jään kyllä mielenkiin­nolla odottamaan Viljakan tulevia sarjakuvia.

Esimerkkisivu Kohti sumua -sarjakuvasta

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 248 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...