Maeve Binchy: Koko kadun kasvatti

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun Frankie-tytön äiti menehtyy vaikeaan sairauteen heti synnytyksen jälkeen, hän on jo päättänyt jättää kasvatusvastuun tämän isälle. Isälle, joka ei edes tiennyt tulevansa isäksi. Vain yhden illan huumaa ja holtittomasta Noelista olikin tulossa isä. Frankien äiti kertoi tästä vasta vähän ennen kuolemaansa, joten tieto oli varsin odottamaton. Onneksi Stella ehti kuitenkin käydä useita keskusteluja sekä Noelin että muiden läheistensä kanssa…

Noel on tähän asti elänyt melko huolettomasti ja pitänyt alkoholista melkoisesti. Nyt hän päättää muuttaa koko elämänsä kertaheitolla sekä turvata tyttärensä lapsuuden sekä kasvatuksen. On lähdettävä aivan perusasioista. Onneksi serkku Emily on tarmokas ja palasi juuri Amerikasta. Onneksi on paljon läheisiä kyläläisiä, jotka pystyvät auttamaan, jotta lapsen elämästä tulisi turvallista, vakaata ja onnellista. Sillä siihen Noel aikoo pyrkiä kaikin tavoin.

Kyläyhteisö on hänen takanaan lujasti ja tarmokkaasti, läheiset ja naapurit avustavat monessa aluksi oudossa asiassa. Häntä vainoaa vain epäilevä, armoton sosiaalityöntekijä Moira. Tämä epäilee Noelia kaikissa asioissa, varsinkin tämän pystyvyyttä yksinhuoltajaisäksi. Monia tarkastuksia ja yllätyksiä tehdään, mutta lopulta Moirankin on myönnettävä, että mies voi muuttua.

Hiljalleen Frankiesta tulee koko yhteisön kasvatti, joka luo yhteisöllisyydestä vielä tavallista vahvempaa ja yhdistää epätodennäköisiä ihmisiä toisiinsa mielekkäällä tavalla yhden päämäärän vuoksi.

Maeve Binchy on kirjoittanut lukuisia suomennettujakin viihderomaaneja, joissa yleensä korostuvat samantyyppiset asiat: irlantilaisuus, yhteisöllisyys, välittäminen ja vastuu sekä toisinaan muutoksen tuulet ja niiden hyväksyminen. Kirjoissa ei myöskään ole karteltu sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta, alkoholismia tai muitakaan hieman rankempia aiheita. Tekijä kuvaa hyvin tavallisen ihmisen selviytymisestä arjen paineiden keskellä. Tämä on siis melko hyvä esimerkki kirjailijan tuotannosta. Pelkkää viihdettä tämäkään kirja ei siis ole.

Lukija saa hyvän esimerkin yhteisön ja yhteistyön voimasta, mahdollisuuksista vaikuttaa omaan elämäänsä ja sen muuttamiseen. Hyvää viihdekirjallisuutta, jota ei kannata väheksyä. Rankkoina aikoina ja kylminä iltoina saattaa kaivata juuri tällaista opusta luettavaksi!

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...