Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tom Hazard pestautuu historianopettajaksi. Hänellä on melko lailla omakohtaista kokemusta historiallisista tapahtumista, sillä hän on 439-vuotias. Teini-iässä puhjennut anageriaksi nimetty oireyhtymä aiheuttaa sen, että Tom ikääntyy noin viidessätoista vuodessa sen verran, mitä me muut ikäännymme vuodessa. Tom on siis ulkoiselta olemukseltaan kuin kuka tahansa nelikymppinen, mutta hänen kohdallaan totuus on toinen.

Tom ei ole ainoa lajiaan. Hän on kuulunut reilut sata vuotta pitkäikäisten yhteisöön nimeltä Albatrossikerho, joka pitää omiensa puolta – koviakaan otteita kaihtamatta. He yrittävät kaikin keinoin pitää tieteentekijät poissa kimpustaan. Välillä tämä johtaa ylilyönteihin.

Matt Haigin Kuinka aika pysäytetään ottaa tarinansa rakennusaineeksi Tomin vuosisataisen kaipuun kadonneeseen tyttäreensä, jolla anageria puhkesi 11-vuotiaana. Tom ei ole rakastanut ketään sitten 1600-luvun, jolloin hän työskenteli luutunsoittajana Shakespearen teatteriseurueessa. Hänet on pitänyt elossa jatkuva etsintä, mutta sydämeensä hän ei ole päästänyt ketään muita kuin kauan sitten kuolleen rakastettunsa sekä tyttärensä. Romantiikka alkaa kuitenkin hiipiä kuin varkain takaisin Tomin elämään.

Kuinka aika pysäytetään kuvaa kiinnostavasti yli 400 vuoden aikajanaa poukkoillen vuoroin takaumissa, vuoroin nykyhetkessä. Se on helposti seurattava, muutaman sivun lukuihin pilkottu lukuromaani, jota pystyy ahmaisemaan isojakin paloja kerrallaan. Vaikka tarinan kulku ei (muuten kuin asetelmansa osalta) suuren suuria yllätyksiä tarjoakaan, ei Kuinka aika pysäytetään hullumpi lukukokemus ole. Viihdyttävästä kirjasta on valmisteilla myös Benedict Cumberbatchin tähdittämä elokuva, jonka ensi-ilta lienee luvassa vuonna 2019. Suosittelen!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...