Hans Rosling: Kuinka opin ymmärtämään maailmaa

Kuinka opin ymmärtämään maailmaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Hans Roslingin yhdessä poikansa Olan ja miniänsä Annan kanssa kirjoittama Faktojen maailma oli minulle vuonna 2018 vuoden paras kirja. Sen pääajatus oli, että maailma muuttuu paremmaksi, ja muutosta voidaan ohjata yhä parempaa kohti, kunhan päätöksenteko perustuu luotettaviin ja puolueettomiin faktoihin. Faktojen maailmaa tehdessään Rosling oli jo kuolemansairas. Samaan aikaan valmisteilla oli tämän kirjan sisarteos Kuinka opin ymmärtämään maailmaa, jonka toimittaja Fanny Härgestam hoiti julkaisukuntoon Roslingin menehdyttyä alkuvuodesta 2017.

Kuinka opin ymmärtämään maailmaa on muistelmateos, jossa Rosling otsikon mukaisesti käy läpi asioita, joiden ansiosta hän lopulta näki maailman niin kuin näki. Hän oli kotoisin vaatimattomista oloista, mutta nousi arvostetuksi lääkäriksi ja maailmankuuluksi professoriksi. Rosling ehti nähdä Ruotsin nousun rikkaaksi hyvinvointivaltioksi – vain paria sukupolvea aiemmin hänen sukulaisensa olivat vielä lukutaidottomia. Rosling oli mukana auttamassa vasta itsenäistynyttä Mosambikia useampaankin otteeseen sen pyristellessä kohti parempaa huomista. Hän luennoi vuosikaudet kansainvälisestä terveydestä ja sen edistämisestä. Ja vielä eläkkeeltäkin hän nousi viimeiseen isoon kamppailuun Liberian ebolaepidemian pysäyttämiseksi.

Mitä sitten jää käteen Roslingin elämänkokemuksista? Ensinnäkin tulee mieleen nöyryys. Rosling toteaa moneen otteeseen, että todellisia oivalluksia saa silloin kun nielee oman ylpeytensä ja ymmärtää katsoa ympärilleen ja kuunnella muita. Erityisesti Mosambikissa hän teki paljon hyvää, mutta ratkaisevaa oli ymmärtää paikallista kulttuuria. Alentuvuus ja ylpeys vahingoittavat. Toinen Roslingin oppi on sinnikäs pyrkimys totuuteen, perimmäisiin vaikuttaviin syihin. Hän halusi ymmärtää, miksi jokin asia on niin kuin se oli. Ja kun faktat ovat kunnossa, voidaan siirtyä päätöksentekoon. Hän osasi antaa kritiikkiä, mutta myös ottaa sitä vastaan.

Roslingin elämäntyötä kunnioittava Gapminder-säätiö jatkaa edelleen työtään paremman, läpinäkyvämmän ja faktojen hallitseman maailman puolesta. Voi olla aina silloin tällöin paikallaan käydä päivittämässä tietojaan ja miettiä, mitä juuri sinä voisit tehdä paremman huomisen puolesta.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...