Kuinka opin ymmärtämään maailmaa

Hans Rosling: Kuinka opin ymmärtämään maailmaa

Hans Roslingin yhdessä poikansa Olan ja miniänsä Annan kanssa kirjoittama Faktojen maailma oli minulle vuonna 2018 vuoden paras kirja. Sen pääajatus oli, että maailma muuttuu paremmaksi, ja muutosta voidaan ohjata yhä parempaa kohti, kunhan päätöksenteko perustuu luotettaviin ja puolueettomiin faktoihin. Faktojen maailmaa tehdessään Rosling oli jo ... Lue koko vinkki »
Hyvät aikeet

Mari Manninen: Hyvät aikeet

Auttaminen ei ole ihan yksinkertainen asia. Hyvää tarkoittava auttaja saattaa saada paljon harmia aikaan. Mari Manninen tarkastelee tässä journalistisessa tietokirjassaan auttamista monenlaisista näkökulmista, silmäillen kriittisesti myös omaa toimintaansa ja omia tuntemuksiaan auttamisen suhteen. Kuten Manninen esipuheessaan varoittaa: hyvän ihmis... Lue koko vinkki »

Petteri Kantola: Hämärän prinssi

Petteri Kantola on viettänyt pariin otteeseen aikaa antropologi Anu Lounelan kanssa Borneolla, Keski-Kalimantanin maakunnassa, jossa valtavat sademetsähakkuut uhkaavat syrjäisellä jokiseudulla elävien kylien perinteistä elämäntapaa. Koska kukaan kylässä ei puhunut englantia, eikä Kantola itse ymmärtänyt paikallista kieltä, jäi hän ehkä enemmän tark... Lue koko vinkki »
Bad Samaritans

Ha-Joon Chang: Bad Samaritans : Rich Nations, Poor Policies and the Threat to the Developing World

Monet ihmettelevät miksi kehittyvät valtiot ovat niin köyhiä. Joidenkin mielestä se johtuu siitä, että eurooppalaiset imperiumit ryöstivät ja massamurhasivat alueen valtioiden väestöt, eivätkä näiden kansat ole vieläkään toipuneet. Toisten mielestä taas afrikkalaiset, eteläamerikkalaiset ja arabit ovat niin tyhmiä, että he eivät kykene parantama... Lue koko vinkki »
Sorron yöstä

Frantz Fanon: Sorron yöstä

Frantz Fanonin Sorron yöstä on vuonna 1961 kirjoitettu antikolonialistisen ajattelun klassikko. Fanon oli psykiatri ja aktivisti Algerian vapausliikkeessä. Kokemuksistaan hän kirjoitti tämän manifestin, jossa hän perustelee, että ei riitä häätää eurooppalaiset valloittajat Afrikasta, vaan pitää häätää heidän imperialistiset ideansa afrikkalaiste... Lue koko vinkki »
Etelä-Sudanin synnytystuskat

Leo Siliämaa: Etelä-Sudanin synnytystuskat : valtataistelu tuhosi unelman

Leo Siliämaa on tehnyt pitkän päivätyön kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun saralla. Työ maatalousasiantuntijana Luterilaisen maailmanliiton palveluksessa vei hänet Sudaniin 1970-luvun lopulla. Seuraaviin vuosikymmeniin mahtui lukuisia työtehtäviä eri Afrikan maissa, kunnes hän jäi eläkkeelle Kirkon Ulkomaanavun Sudanin ohjelmajohtajan tehtävä... Lue koko vinkki »
Afrikan poikki

Juha Vakkuri: Afrikan poikki

Alkuvuodesta 2009 Juha Vakkuri lähti Dakarista kohti itää tarkoituksenaan päästä lähes pelkästään julkisin kulkupelein aina Djiboutiin asti. Matkalla Saharan eteläreunaa pitkin hän kulkisi Senegalin, Malin, Nigerin, Tsadin ja Etiopian halki ennen lopullista määränpäätään Punaisenmeren rannalla (Sudanin yli oli pakko lentää). Afrikan poikki on tämän... Lue koko vinkki »
Narrien laiva

Heikki Aittokoski: Narrien laiva : matka pieleen menneessä maailmassa

Das Narren Schyff, oikeustieteen tohtori Sebastian Brantin vuonna 1494 painattama runoelma – maailman allegoria – on kiehtonut Helsingin Sanomien ulkomaantoimittajana työskentelevää Heikki Aittokoskea jo yli 20 vuoden ajan. Brantin teoksessa irvaillaan ihmisen typeryydelle ja piittaamattomuudelle. Yhteiskuntamme on kuin ajelehti... Lue koko vinkki »
Kukoistava puu

James Tooley: Kukoistava puu

Vuonna 2000 englantilainen professori James Tooley sai Intian Hyderabadin slummeissa kierrellessään elämänsä suurimman ahaa-elämyksen. Köyhät korttelit olivat tulvillaan halpoja yksityiskouluja köyhien perheiden lapsille. Intiassa, kuten monissa muissakin kehittyvissä maissa, on mahdollisuus ilmaiseen valtion tarjoamaan peruskoulutukseen, mutta sil... Lue koko vinkki »