Kathrine Nedrejord: Kuka minä olen jos sinä yhtäkkiä katoat?

Kuka minä olen jos sinä yhtäkkiä katoat? -kirjan kannessa on maalaus isosta aallosta, jonka alle jää suuripiirteisesti tussilla luonnosteltu pieni kalastusvene.

Kieletär Inari on kääntäjä Kaija Anttosen pyörittämä pienkustantamo Inarin Kaamasessa. Sen valikoimista löytyi tämä napakka nuortenromaani, joka sopiikin kustantamon ohjelmaan moneltakin kantilta. Teoksen norjalainen kirjoittaja Kathrine Nedrejord on saamelainen ja kirjan tapahtumat sijoittuvat Kjøllefjordiin, joka on kaukana Jäämeren rannalla.

Siellä asuu yläkouluikäinen Jenny, joka tulee eräänä aamuna kouluun myöhässä. Käytävällä hän törmää päätäpahkaa Julianiin, joka on kiinnostava uusi poika ysiluokalta, ja kaunis kuin filmitähti. No, nyt Julianilla kuhmu otsassa, mutta niin on Jennylläkin. Kun Jenny lopulta pääsee luokkaansa, opettaja ei motkota myöhästymisestä. Luokassa on myös hiirenhiljaista, jotenkin oudolla tavalla. Opettaja kertoo Jennylle, että luokassa on juuri puhuttu vakavasta asiasta: luokalla oleva Michael kuoli eilen. Pian käy ilmi, että Michaelin kuolema oli itsemurha.

Tunnelma on sen jälkeen vähintäänkin outo. Nuoren kuolema ravistelee alle tuhannen asukkaan pikkupaikkakuntaa pahemman kerran. Jenny kokee ravistuksen erityisesti parhaan ystävänsä Henningin kautta. Jostain syystä, jota Jenny ei oikein ymmärrä, Henning ottaa Michaelin kuoleman raskaasti. Samaan aikaan Jennyllä on muutakin mietittävää: hän taitaa olla rakastunut Julianiin.

Kuka minä olen jos sinä yhtäkkiä katoat? kertoo jo nimessään sen kysymyksen, jota se pohdiskelee. Epäilemättä Henning miettii tätä, mutta myös Jenny: Henning nimittäin katoaa. Jenny joutuu selvittelemään, minne Henning on mennyt ja lopulta lähtee myös seuraamaan tämän perässä aina Suomen puolelle asti. Kirja saakin loppupuolellaan vähän erilaisen sävyn, kun koulumaailman ja Jennyn tunne-elämän ympärillä pyörinyt kirja saa vähän seikkailukertomuksen makua. Tarina vetää mukavasti, eikä ole liian pitkä tai hidas.

Kirjalla on monia ansioita. On syytä kiittää Anttosta, joka on poiminut teoksen suomennettavakseen. On hienoa saada nuortenkirjallisuuden kentälle ääniä paitsi Norjasta myös saamelaiskulttuurin piiristä. Kauas Jäämeren rannalle sijoittuva tarina on puitteiltaan kiehtova ja vaikka Henning haluaa pois Kjøllefjordista heti kuin vain voi, Jennylle elämä pohjoisessa ja kalastaminen arvaamattomalla merellä on se, mitä hän haluaa. Toisaalta ystävyyden ja ulkopuolisuuden teemat ovat universaaleja nuortenkirjallisuuden aiheita ja pienillä yhteisöilläkin on yhteiset piirteensä, olivat ne sitten Jäämeren rannalla tai jossain Suomen maaseudulla. Tätä kaikkea Kuka minä olen jos sinä yhtäkkiä katoat? käsittelee raikkaasti.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Somesta Mikon löytää Mastodonista. Kaikki vinkit »

Näkökulmia lasten- ja nuortenkirjoihin – Tilaa Onnimanni-lehti! (Kuvassa seitsemän Onnimanni-lehteä.)

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 368 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!