Maria Grund: Kuolemansynti

Kuolemansynti

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tunnetut pitkän linjan ruotsalaisdekkaristit Anna Jansson ja Mari Jungstedt ovat sijoittaneet suurimman osan teoksistaan Gotlannin saarelle, mutta nähtävästi sieltä löytyy sekä murhaajia että murhattavia vielä esikoiskirjailija Maria Grundillekin, ja hyvä niin, sillä hän käsittelee aihettaan varsin taitavasti ja itse asiassa huomattavasti synkemmin ja ankeammin kuin kollegansa, niin että häntä voidaan hyvällä syyllä pitää lupaavana nordic noir -kirjailijana.

Kuolemansynti-romaani alkaa ilmiselvällä itsemurhatapauksella: nuori Mia löydetään kuolleena merestä kalkkilouhoksen luota. Valvontakamerat vielä vahvistavat tapausten kulun. Rikostutkija Sanna Berling kuitenkin aavistelee, että teon taustalla on jotain muutakin, ja kuten niin usein dekkarien taitavilla poliiseilla, myös Sannalla on pettämätön vaisto ja intuitio: hän ”yleensä tulee rikospaikalle ja tuntee mitä on tapahtunut”, kuten hänestä kerrotaan. Ja kun saarella sitten tapahtuu ihan oikea murha ja melko raaka sellainen, käy ilmi, että Mialla on kuitenkin jokin yhteys sekä tähän rikokseen että ilmeisen sarjamurhaajan seuraaviinkin uhreihin.

Sanna saa työparikseen mantereelta tulleen Eir Pedersenin, ja kuten tyylilajiin sopii, on molemmilla aikamoiset luurangot kaapeissaan. Naiset ovat luonteiltaan kovin erilaisia: Sanna on viileän harkitseva, Eir taas enemmänkin levoton hosuja, mutta molempien ominaisuuksista on hyötyä rikostutkinnan edetessä.

Kyllä Kuolemansynti oli hyvin jännittävä kirja, ei sitä turhaan palkittu viime vuonna Ruotsin parhaana esikoisdekkarina. Ja vaikka se sisälsikin joukon niitä tavallisia dekkarikliseitä, oli kerronnassa kuitenkin jotain tuoretta ja uutta. Erityisen hyvin Grund osasi mielestäni kuvata lapsia ja nuoria. Mahtaakohan tästäkin alkaa uusi sarja? Kyllä sitä olisi ihan mielenkiintoista seurata.

Erikseen on vielä mainittava yksinkertaisuudessaan kaamea kansikuva; se kuvaa hyvin sitä mitä kirjassa tuleman pitää.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...