Marko Hautala: Kuolleiden valssi

Kuolleiden valssi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Marko Hautala on Suomen tunnetuin kauhukirjailija. Hän on valloittanut lukijoidensa sydämet muun muassa Leväluhta– ja Pimeän arkkitehti -kirjoilla. Hautala on palkittu sekä Kalevi Jäntin palkinnolla että Tiiliskivi-palkinnolla.

Kuolleiden valssi on novellikokoelma, joka sisältää kymmenen kauhunovellia. Valtaosa näistä ei ole ilmestynyt suomeksi aiemmin. Ne ovat koottu yhteen Hautalan kirjoitusuran varrelta. Vaikka ne ovat laajalta ajalta, ei niistä löydy selkeästi toisia heikompia teknisesti. Novellien aiheet ovat sekoitus klassisia teemoja ja hyviä oivalluksia. Aihepiireinä saattaa olla esimerkiksi klassista maantiekauhua tai vaikkapa Twitter-keskusteluista muodostuva novelli.

Kokoelman mielenkiintoisin novelli on Varpaat, joka oli ehdolla The Shirley Jackson -palkintoon. Se on Lovecraft-kauhua muistuttava novelli, jossa keski-iän kriisiä poteva mies on matkustanut nuoren rakastajansa kanssa Ranskaan. Hän on ymmärtämässä ratkaisujensa toivottomuuden ja paetakseen tätä oivallusta he menevät katsomaan luolamaalauksia epätavallisen turistioppaan mukaan. Jännittävä novelli, jonka tunnelma on hyvin rakennettu.

Jossain mielessä tämä kokoelma saa minut surulliseksi. Se nimittäin on varsin mielekästä lukemista itselleni ja samalla vielä laadukas. Suomessa novellikokoelmia tuntuu julkaisevan vain pienet tahot, Hautalankin tapauksessa suuren kustantamon julkaisu tuli vasta kansainvälisen huomion jälkeen. Se saa miettimään, millaisia kirjoitusaarteita jää piiloon pöytälaatikkoihin.

Suomessa Hautalaa mainostetaan monesti Suomen Stephen Kingiksi. Se on mainostus, joka jossain muussa yhteydessä tuntuisi mauttomalta. Hautala kuitenkin lunastaa tämän varsin hyvin. Selkeitä yhtymäkohtana Hautalan tuo juonet tuo kauhun arkielämään ja jokapäiväisiin asioihin. Hänen kauhunsa on myöskin usein hyvin henkilövetoista. Kauhusta tulee elävää, kun lukija kurkistaa suoraan päähenkilön mielen sisään.

Kuolleiden valssi on novellikokoelma, johon kannattaa tarttua mikäli kauhu kirjallisuudenlajina yhtään kiinnostaa. Se on varsin toimivaa sisältöä esimerkiksi niille, jotka haluavat pienen lukuannoksen kauhua päiväänsä.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 298 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...