Erlend Loe: Kurt kuriirina

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pohjoisnorjalainen separatistijohtaja Hektor Hellføkk on ajanut maan sisällissodan partaalle. Maan jakautuminen kahtia toisi oslolaisen satamayrittäjä Gunnarin etelämieliselle veljelle pahoja ongelmia Norjan ja Venäjän rajajoen suulla sijaitsevassa satamassa. Siispä Gunnar lähettää kuriirin varoittamaan veljeään. Kuriiriksi ilmoittautuu avioliitto-ongelmiensa kanssa painiva neuvokas ja peloton trukkikuski Kurt. Alkaa vaarallinen ja vauhdikas road trip läpi kapinoivan maan. Panoksena on koko kansakunnan yhtenäisyys!

Erlend Loen luoma Kurt on seikkaillut jo useissa lastenromaaneissa, joista Kurt kuriirina on ensimmäinen minun käsiini päätynyt. Se on humoristinen, hivenen romanttinen ja välillä täysin päättömäksikin äityvä seikkailu, joka varmasti on ainakin alakouluikäisten poikien makuun. Kielellisesti teos on rikas, eikä se missään tapauksessa aliarvioi lukijaansa. Monien pienten sivuhuomautusten ja alaviitteiden toivoisi herättävän uteliasta keskustelua perheissä, joissa Kurtin seikkailuja luetaan. Kurt kuriirina voisikin soveltua hyvin yhdessä ääneen luettavaksi — ehkä siksikin, että se käsittelee myös vaikeita asioita, kuten sotaa, väkivaltaa, epäystävällisyyttä ja perhekriisejä.

Oma lukunsa kirjassa on Kim Hiorthøyn hauska kuvitus. Se on yksinkertaista, ei liiallista, mutta kuitenkin sopivan tärähtänyttä. Kuvat rytmittävät kerrontaa ja mielenkiinto säilyy yllä. Samoin kirjan jakaminen kymmeniin hyvin lyhyisiin lukuihin auttaa nuortakin lukijaa keskittymään sopivan pieniksi hetkiksi Kurtin seikkailujen pariin.

En varauksetta pitänyt kirjasta, sillä osa jutuista ja juonenkäänteistä tuntui vähän turhankin väkinäisesti mukaan ympätyiltä. Samoin pohjoisnorjalaisten käyttämän murteen savonsukuinen käännös ei mielestäni ole kaikin puolin onnistunut. Parhaimmillaan Kurt kuriirina sisältää kuitenkin sen verran Erlend Loelle tyypillistä supersekoilua, että sitä voi ainakin lapsiperheisiin suositella.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 250 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...