Matthew Mather: Kybermyrsky

Osta kirja itsellesi

Monet varmasti miettivät ainakin joskus mitä tapahtuisi yhteiskunnassa, mikäli kaikki tekniikka yhtäkkiä lakkaisi toimimasta. Samaa aihepiiriä taklaa myös Matthew Mather kirjassaan Kybermyrsky. Kirjan keskiössä on tapahtumaketju, jossa New Yorkissa sähköt katkeavat ja niiden mukana katoaa yhteys ulkomaailmaan.

Vailla lämmitystä ja vedenjakoa talvimyrskyn armoilla oleva miljoonakaupunki on varsin haavoittuvainen. Manhattanilla asuva Mike Mitchel on yksi saarroksiin jäävistä ja kirja seuraa hänen edesottamuksiaan selviytyä uudesta ympäristöstä.

Kybermyrsky jakaantuu voimakkaasti kahteen osaan: valtaosan kirjasta viemään tilanteen ja tunnelman rakentamiseen ja varsin hyppivään loppuratkaisuun. Näistä alkuosa on mielenkiintoista tekstiä. Tunnelmanrakennus on onnistunutta ja tapahtumat jokseenkin realistisia maailmanlopunkuvia tekniikan täydellisessä pettämisessä. Kirjan lopetus ei kuitenkaan vastaa rakennettua jännitystä vaan tuntuu väistämättä vaisulta.

Toinen kirjan ongelma on, että sen sisältö toistaa jossain määrin itseään. Jotkin asiat tuntuvat tapahtuvan moneen kertaan ja hidastavat tarinan juonenkulkua. Kirja myöskin kuvaa ihmisiä utopistisen optimistisesti: ihmiset käyttäytyvät hyvin rauhallisesti, vaikka nälkäkuolema uhkaa ja mitään tietoa pelastuksesta ei ole.

Vioistaan huolimatta Kybermyrsky on kuitenkin mielenkiintoista luettavaa. Siihen kannattaa tarttua, mikäli kirjan post-apokalyptisyyttä lähestyvä aihepiiri kiinnostaa.

Kommentti

  1. Mielestäni loppuratkaisukin oli ihan hyvä. Lainasin kirjan kirjastosta, luin sen ja ostan sen nyt omaksi. Niin hyvä kirja oli! Suosittelen kaikille Sci-Fistä kiinnostuneille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.