Ville Ranta: Kyllä eikä ei

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Oulussa 1840-luvulla elänyt opettaja ja pappi Hans Nyman valmistautuu kirkkoherranvaaliin. Kaupungilla hän herättää kuitenkin pahaa verta, sillä leskimiehen huhutaan olevan kovasti naisten, erittäinkin piikatyttönsä, perään. Herännäisyys nostaa päätään, kun maallikkosaarnaaja Paavo Ruotsalainen saarnaa töllien väen syntejä anteeksi hurmoshenkisissä seuroissa. Samaan aikaan kaunis Maria Piponius palaa meriltä. Maria ja Hans kiinnostuvat toisistaan, mutta asiassa on hankaluuksia. Maria on moderni nainen, mutta myös hänelle seksuaalisuus aiheuttaa sieluntuskia. Ja mikä rooli onkaan varattuna Elias Lönnrotille, Kajaanin piirilääkärille ja tunnetulle kulttuurimiehelle, joka toisinaan vierailee myös Oulun sivistyspiireissä?

Ville Ranta on eturivin sarjakuvataitelijoitamme. Hänen kynänjälkensä on helposti tunnistettavaa kaikessa rosoisuudessaan. Huteralta näyttävä viiva yhdistettynä akvarelliin on tehokas väline osaavissa käsissä. Rannan tarinankerronta on hyvin rytmitettyä, eikä varsinaisia suvantopaikkoja juurikaan ole. Monivuotisen työn vaatinut hieno sarjakuvaromaani Kyllä eikä ei palkittiin Sarjakuva-Finlandialla.

Paitsi historialliset henkilöt, Rannan sarjakuvassa tärkeässä roolissa on myös historiallinen Oulu, niin rakennuksineen ja maisemineen kuin henkisine ympäristöineenkin. Vapaamielisyys on kaukana synnintuntoisesta ja räntäsateisesta Pohjolan perukasta. Ranta on käyttänyt historiallista taustamateriaalia hyvin ja harkiten.

Kaikkiaan on hienoa, että tämänkaltaista laatusarjakuvaa on nykyään tarjolla varsin runsaasti. Taannoin vinkkaamani Tiitu Takalon Minä, Mikko ja Annikki -teoksen ohella Ville Rannan Kyllä eikä ei kuuluu ilman muuta parhaimpiin tänä keväänä lukemiini kirjoihin. Suosittelen!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...