Jyrki Vainonen: Lasin läpi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jyrki Vainonen kirjoittaa outoja kertomuksia. Arkitodellisuuteen uiskentelee usein fantasiaa ja surrealistisia aineksia.

Kokoelmassa ollaan yhtäältä tukevasti arjessa. Kertomusten nimetkin ovat kotoisia tuttuja juttuja. Osa tarinoista on aika lähellä perinteistä novellia, esimerkiksi Kello ja Romutarha, joissa kummaa on lähinnä vain henkilöiden persoona. Myös Vene voisi tapahtua. Hame herättää päähenkilönsä muistot. Pullossa minäkertoja näkee veljensä katoavan valtavaan pulloon. Kirjastossa tulee jo vastaan absurdi maailma, kuten Housuissa, Pesässä ja Puutarhassakin. Kahdessa viimemainitussa on myös kauhutarinan aineksia.

Vainosen tekstiä on aina ilo lukea, ja hänen tarinoitaan voi suositella sillekin, joka ei ole kiinnostunut “vaikeista” novelleista. Tarinat ovat selkeitä, mutta eivät yksitasoisia. Kertomusten henkilöt elävät arjessaan usein yksinäisinä ja vankeina – akvaarion, ajan, pullon, ketunrautojen, housujen. Kertomusten pohjavirrat ovat tummasävyisiä, mutta Vainosen henkilöt useimmiten selviävät tavalla tai toisella voittajina, ainakin lajissaan. Mielikuvitusta kutkuttavat kuvat jäävät mieleen. Vaivihkainen huumori on mainiota.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 238 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...