Jyrki Vainonen: Lasin läpi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jyrki Vainonen kirjoittaa outoja kertomuksia. Arkitodellisuuteen uiskentelee usein fantasiaa ja surrealistisia aineksia.

Kokoelmassa ollaan yhtäältä tukevasti arjessa. Kertomusten nimetkin ovat kotoisia tuttuja juttuja. Osa tarinoista on aika lähellä perinteistä novellia, esimerkiksi Kello ja Romutarha, joissa kummaa on lähinnä vain henkilöiden persoona. Myös Vene voisi tapahtua. Hame herättää päähenkilönsä muistot. Pullossa minäkertoja näkee veljensä katoavan valtavaan pulloon. Kirjastossa tulee jo vastaan absurdi maailma, kuten Housuissa, Pesässä ja Puutarhassakin. Kahdessa viimemainitussa on myös kauhutarinan aineksia.

Vainosen tekstiä on aina ilo lukea, ja hänen tarinoitaan voi suositella sillekin, joka ei ole kiinnostunut ”vaikeista” novelleista. Tarinat ovat selkeitä, mutta eivät yksitasoisia. Kertomusten henkilöt elävät arjessaan usein yksinäisinä ja vankeina – akvaarion, ajan, pullon, ketunrautojen, housujen. Kertomusten pohjavirrat ovat tummasävyisiä, mutta Vainosen henkilöt useimmiten selviävät tavalla tai toisella voittajina, ainakin lajissaan. Mielikuvitusta kutkuttavat kuvat jäävät mieleen. Vaivihkainen huumori on mainiota.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...