Jyrki Vainonen: Täytetyt

Täytetyt

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Se, mikä tai mitä ihminen oli ennen tänne päätymistään, menettää merkityksensä. Vanhan tilalle tulee uutta, vierasta. Se itää tietoisuuden takana, juurtuu ja vahvistuu. Unien mukana se kulkeutuu mielen etumaisiin, valoisiin huoneisiin.

Suuren huumejutun avaintodistaja Elias, ehkä hänen nimensä on Elias, lähtee suoraan oikeussalista uuteen paikkaan turvaan. Hän päätyy Muurikaupunkiin, valtavan kivimuurin ympäröimään autioon paikkaan, jota kansoittaa joukko eläimiä – kettuja, haikaroita, saukkoja – sekä hylätyissä taloissa olevia täytettyjä, balsamoituja ihmishahmoja. Kaiken yllä värjyy Mestarin henki, Mestari ohjailee uniennäön kautta yksinäisen Eliaksen elämää. Hänen tehtävänsä on olla Muurikaupungissa siihen saakka, että hänen seuraajansa saapuu. Kauanko siihen menee, ei ole tärkeää, sillä ajalla ei Muurikaupungissa ole mitään merkitystä.

Jyrki Vainosen Täytetyt on unenkaltaisessa maailmassa verkalleen lekutte­leva upea romaani. Kertomuksen ydin on itsetarkastelussa, yksinäisyyden käsittelyssä ja oman sisimmän ymmärtämisessä. Tarinan rytmi on rauhallinen, Vainonen avaa fantasiamaailmaansa sivu kerrallaan, yksityiskohta yksityis­kohdalta. Fantasian lomaan sekoittuu vallankin loppua kohden myös kauhu­elementtejä, mutta mikään jännäri Täytetyt ei toki ole. Yllättävä, ennalta-arvaamaton kertomus kylläkin.

Luonnon ja erityisesti lintujen tarkkailu on Jyrki Vainosen sydäntä lähellä, ja niinpä Täytetyissäkin kutojavarpuset ja haikarat ovat tärkeissä rooleissa, jonkinlaisena Mestarin henkiolentoina. Vainosen luontokappaleista käyttämä kieli on hyvin kaunista, hengittävää. Muutenkin Täytettyjen tunnelma on luotu tavattoman hienosti, säästellen, rivien välissä. Maagisuus välittyy.

Täytetyt on erinomainen romaani, aivan parhaita tänä vuonna lukemiani. Jyrki Vainonen pitää mielenkiinnon yllä koko kirjan läpi. Suuri suositus!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...