Jyrki Vainonen: Linnunpöntönrakentaja

Linnunpöntönrakentaja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirjailija Jyrki Vainosen vapaa-aika ei näemmä kulukaan pelkkää jalkapalloa potkiessa. Isänsä esimerkin perässä hän on ollut lapsesta saakka kiinnostunut lintujen tarkkailusta ja erityisesti linnunpönttöjen rakentelemisesta. Poikavuosinaan hänellä oli parhaimmillaan parisataa pönttöä ympäri kotikulmiensa metsiä ja pihoja Kymenlaaksossa. Tarkkailuharrastus on syttynyt keski-iässä uudelleen, ja niinpä hän löytää itsensä yhä edelleen nikkaroimasta asumuksia erilaisille siivekkäille pikkuisista kuusitiaisista aina suuriin pöllön- ja telkänpönttöihin saakka.

Linnunpöntönrakentaja on kaunokirjallisuuden ja tietokirjallisuuden verrattain hämärässä rajamaastossa operoiva kirjoituskokoelma, jossa Vainonen kertoo muutaman sivun mittaisissa jutuissaan harrastuksestaan ja sen merkeissä kokemistaan kiehtovista asioista. Vainonen äityy välillä varsin filosofiseksikin: onko linnunpöntön lentoaukko samalla ikkuna sielun sisälle? Omissa pöntöissä pesivistä sirkuttajista kantaa myös huolta, ne ovat lähes perheenjäseniä. Luontohavainnot, vuoden kierto ja elämän ymmärtäminen ovat kauniilla tavalla Vainosen kirjoituksissa läsnä.

Paitsi omia havaintojaan ja kokemuksiaan, Vainonen tarjoilee myös käytännön linnunpönttötietoutta. Hän on liittänyt mukaan piirustukset peruspöntöstä sekä parista erikoisemmasta pönttömallista kokovariaatioineen. Hän kertoo myös pönttöjen huollosta ja niiden sijoittelemisesta metsiin. Asiantuntemus on selvästi kehittynyt vuosien saatossa, mutta Vainonen muistuttaa silti siitä, että vaikka kuinka tekisi kaiken oikein, ei pönttöön siltikään välttämättä sirkuttajia saavu.

Linnunpöntönrakentaja on oikein mukava asiapitoinen kirja lintuharrastajalle. Tai eipä siitä nauttiakseen tarvitse varsinainen luontoihminen edes olla: Vainosen aito ja lämmin kirjoitustyyli tuo hyvän mielen kenelle tahansa. Suosittelen.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...