Jyrki Vainonen: Swiftin ovella

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lennart Beren saa kummallisen perinnön. Tutkija Johannes Kelps jättää kollegalleen rähjäisen talon, jonka salahuoneesta löytyy erikoinen aikakone, jolla pääsee sukeltamaan 1700-luvun Irlantiin Jonathan Swiftin lähipiiriin.

Kelps itse on matkaillut Swiftin nahoissa monet kerrat ja kirjannut tietokoneelleen paljon tietoa Swiftin elämästä, Beren puolestaan pääsee näkemään maailmaa Swiftin palvelin Wattin silmin. Aikamatkailu paljastaa ajat sitten kadonneita yksityiskohtia Swiftin elämästä ja selittää esimerkiksi sen, miksei Swift mennyt naimisiin kummankaan elämänsä naisista kanssa.

Beren saa kuitenkin huomata, ettei aika tottele, vaan poimuttuu mielensä mukaan ja heittää 1700-luvun tapahtumista heijastumia nykyaikaan — seurauksena on tosin miellyttäviäkin käänteitä.

Erikoisen aikamatkailutarinan lisäksi kirja kertoo paljon Swiftin Irlannista ja ajan kiistakysymyksistä. Rovasti Swift kirjoittaa kiistakirjoituksia, joilla taistelee kolikkouudistusta vastaan. Mainitaanpa klassinen Vaatimaton ehdotus -esseekin.

Jyrki Vainonen on aikaisemmin suomentanut Swiftin teoksia, nyt lähestymistapa Swiftiin on toinen. Swiftin ovella on kiehtova kirja, mielenkiintoinen sekoitus historiallisia faktoja ja fiktiota. Kirja on selvästi Vainosen edellistä Tornit-kirjaa helpommin lähestyttävä.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...