Marjatta Levanto ja Julia Vuori: Leonardo oikealta vasemmalle

Leonardo oikealta vasemmalle

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Leonardo da Vinci (1452–1519) on varmaankin maailman tunnetuin renessanssinero. Tiedemies, anatomi, taiteilija, arkkitehti, mekaanikko, keksijä, tutkija ja paljon muuta yhdistetään hänen nimeensä, eikä suotta. Hänen jäljiltään on säilynyt tuhansia sivuja muistikirjoja, joissa sangen vapaasti aiheesta toiseen siirtyillyt Leonardo tutkii syvällisesti ja hämmästyttävällä tarkkuudella mitä moniaimpia luonnon ja maailman osa-alueita.

Erityisesti lasten- ja nuortenkulttuurin alalla kannuksia keränneet museopedagogi Marjatta Levanto ja taiteilija Julia Vuori ovat toteuttaneet Leonardon aineistosta näyttävän ja helposti lähestyttävän tietokirjan, jonka nimi Leonardo oikealta vasemmalle viittaa tietenkin Leonardon tyypilliseen tapaan kirjoittaa muistiinpanonsa pääosin peilikirjoituksella.

Levanto ja Vuori ammentavat samasta tuhansien sivujen päiväkirja-arkistosta kuin Laura Lahdensuun aiemmin toimittama ja kääntämä Työpäiväkirjat (Teos 2009) – oikeastaan Leonardo oikealta vasemmalle onkin tämän sisarteos, tai ehkä paremminkin lapsi, sillä kirjan kohderyhmänä on selvästi nuorempi yleisö, ehkäpä 10-vuotiaasta uteliaasta taiteilijan tai tieteilijänalusta ylöspäin. Myös aikuista lukijaa Leonardo oikealta vasemmalle viihdyttää ja opettaa. Levannon teksti on toki melko helppotajuista, mutta Levanto ei missään tapauksessa aliarvioi lukijaansa eikä sorru mihinkään turhanaikaiseen lässytykseen.

Julia Vuoren täydentävä kuvitus käy harmonista vuoropuhelua Leonardon suunitelmien kanssa, mutta pääosassa on toki Leonardon työ. Levanto nostaa tekstissään esille Leonardon taiteen erityispiirteen: ei koskaan aiemmin eikä koskaan hänen jälkeensä ole kukaan kuvataiteilija suhtautunut yhtä tieteellisellä tarkkuudella yksityiskohtiensa luonnollisuuteen. Vasta kovan työn ja lukemattomien luonnostelujen jälkeen Leonardo oli valmis toteuttamaan maalauksiaan – ja silti niillä oli taipumus jäädä kesken.

Leonardo oikealta vasemmalle on uteliaisuuden ylistys. Se kannustaa ottamaan selvää, tutkimaan, haastamaan omia ja muiden ajatuksia. Tästäpä toivelahja vaikka varhaisteinin pukinkonttiin? Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 248 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...