Killian Mullarney, Lars Svensson ja Dan Zetterström: Lintuopas : Euroopan ja Välimeren alueen linnut

Lintuopas

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä lintujen määritysoppaiden “se” kirja oli ilmestyessään myös Suomessa odotettu teos, josta puhuttiin paljon lintuharrastajien keskuudessa. Huipputekijöiden kirjoittama, piirtämä ja suomentama teos sai alkusysäyksensä jo 1980-luvulla, mutta julkaistiin vasta vuonna 1999. Nyt kirjasta ilmestyi jo kolmas suomennettu painos.

Lintujen taksonomia muuttuu jatkuvasti ja tuntomerkkeihin perustuva määritystietous on lisääntynyt, joten uusi painos on paikallaan. Uusia kuvia ja sivuja onkin kymmenittäin. Ehdoton selkäranka ovat piirrokset, jotka ovat selkeitä ja monipuolisia auttaen katsomaan lintua oikeaan paikkaan.

Lintuopas antaa lyhyesti perustietoa esimerkiksi eri lajien levinneisyydestä, mutta keskittyy voimakkaasti lintujen määrittämiseen. Pukutuntomerkkien ja äänien kuvaus vie tekstistä kotkanosan. Linnun äänien kirjoittaminen sellaisena kuin ne kuulee ei ole helppo tehtävä. Sanooko näkymättömissä kiitävä siivekäs “tik” vai “tsik”? Tässä kirjassa on panostettu äänien kirjalliseen kuvaamiseen paljon.

Opaassa esitellään noin 900 lajia, mutta se on haluttu pitää maastokäyttöön sopivan kokoisena, joten taitto on todella tiivistä, eikä tyhjiä kohtia sivuilla ole. Siitä huolimatta se on upeiden piirrosten myötä myös esteettisesti miellyttävä.

Suositus: Kaikille lintujen määrittämisestä kiinnostuneille ja etenkin lintuharastuksessa alkupolkuja pidemmälle ehtineille.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...