M.J. McGrath: Lumipoika

Lumipoika

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Edie Kiglatuk on lähtenyt tukijoukoksi Iditarodin legendaariseen koiravaljakkokisaan ex-miehensä Sammy Inukpukin tähden, kannustamaan häntä sekä vastaamaan tarvittaessa myös huoltotoimenpiteistä, jos aihetta on. Edie kokee kuitenkin jotain outoa saapuessaan Willowiin, lähelle Anchoracea. Hän tapaa mystisen karhun, löytää oudon, pienen mökin sekä mökistä kankaaseen käärityn vauvan ruumiin. Edien on pakko ilmoittaa asiasta, vaikka jokin kertoo, ettei pitäisi. Paikallisella poliisilla onkin heti valmis ehdokas syylliseksi; joku vanhauskoisten joukosta, joita seudulla asustaa. Nämä haluavat elää erillään muista, rauhassa ja harjoittaa vanhaa uskoaan. Epäilyttävästi he ovat saapuneet aikanaan Venäjältä. Ikävä kyllä, poliisit saavat myös yhden epäillyn nimen esiin – mutta vain epäillyn. Kohta nimittäin löytyy toisen vauvan jäätynyt ruumis.

Samaan aikaan Edie ei usko poliiseihin, ei luota veljeileviin poliitikkoihin eikä muihinkaan. Hän tuntee, että jotain on pielessä ja pahasti. Selvittäessään kokonaista rikosvyyhteä hän tulee törmänneeksi Venäjältä tuotuihin nuoriin tyttöihin, näiden synnyttämiin lapsiin, jotka on myyty adoptoitavaksi sekä suoranaiseen ihmiskauppaan. Politiikkakin on rumempaa kuin ikinä voisi kuvitella raa’an lihan syönnin ja tavallisen metsästyksen olevan. Ediellä on omat keinonsa ja myös ystävänsä, lisäksi henget tuntuvat kertovan asioita. Se on syytä hyväksyä, sillä näin ollut ja näin on oleva.

M. J. McGrathin edellinen suomennettu trilleri Jään muisti antaa tälle pohjaa. Osittain samat henkilöt ovat mukana ja inuittiyhteisön perinteet ovat vankasti läsnä. Ei ole sama, asuuko Alaskassa ja onko alaskalainen kuin se, onko alkuperäisväestöä ja inuitti. Eikä ole ollenkaan hyvä olla mistään muualta, valkoinen, keltanokka ja mahdollisesti vielä jopa poliisi tai poliitikko!

Ympäristön ja luonnon kuvaus sekä kerronta yllättävistäkin olosuhteista on elävää ja mielenkiintoista sekä hyvin tutkittua ja perusteltua. Lisäksi McGrath on paneutunut huolella inuittien tapoihin sekä kirjoittaa kaikesta huolellisen varmasti. Lumipoika on trilleri, jossa jännitys säilyy, mutta jossa myös luonnolla on sanansa sanottavana kaikkeen.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 307 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...