Tomi Sonster: Luonnos seikkailuksi

Osta kirja itsellesi

En noin yleensä ottaen välitä runoista, mutta Tomi Sonsterin Luonnos seikkailuksi -kokoelmalle piti antaa tilaisuus sen yliluonnollisen aihepiirin vuoksi. Runojen maailma on surrealistista fantasiaa, täynnä kauhuja ja kataluuksia.

Runot eivät muodosta yhtenäistä tarinaa, mutta ne ovat välähdyksiä samasta maailmasta. Kokoelman sivuilla seikkailevat tulkitsijat, raadonsyöjät ja nekrofiilit, toisaalta myös isät ja lapset.

Pian näemmä allamme kuinka
kuolleet juoksevat pakoon
raadonsyöjää.
Sillä nekrofiili on pannut
elämän siemeniä niiden sisään.

Sonster ei kaihda groteskeja, rumia kuvia, toisaalta absurdeja, pähkähulluja yhdistelmiä. ”Heillä on luettelo hiuksistani, / meillä on aivasteleva komposti.”

Hämmentävää tavaraa, nämä, mutta myös huvittavaa ja mieleenjäävää. Runot herättelevät kuvia, jotka jäävät päähän. Kuvaston räväkkyys tekee Luonnoksesta toisaalta helposti lähestyttävän, jos ei pahastu kokoelman hahmotteleman kaupungin kuvottavuudesta.

Erikoinen runokokoelma, mutta pidin siitä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.