Maria Gullberg: Maagiset mummonruudut

Maagiset mummonruudut

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Virkatut isoäidinruudut ovat monelle käsityöntekijälle ensimmäinen askel yhdistettävien ruutujen virkkaukseen. Ovathan ne suht helppoja ja mukavia tehdä, väreiksi voi käyttää pienimmätkin jämälankakeränsä ja kokoa voi muunnella oman näkemyksen mukaan. Toisaalta sitten kokenut virkkaaja alkaa luultavasti vähän haukotella, jos sanotaan, että pitäisi tehdä jotain isoäidinruuduista, hän varmaankin kaipaa jotain haasteellisempaa. Olen ollutkin huomaavinani viime kuukausien ja itse asiassa jo viime vuoden aikana internetissä kasvavaa innostusta monimutkaisempien peittojen tekoon mitä erilaisimmista ruuduista. On tehty kolmeakin CAL-projektia (CAL = crochet along); niissä esimerkiksi Facebook-ryhmään tai muualle nettiin annetaan ohje aina yhdestä ruudusta kerrallaan, ja kokonaisuuden salaisuus paljastuu vähitellen.

Luullakseni myös Maria Gullbergin kirja on syntynyt vastaukseksi jonkin verran haasteellisempien virkkausruutujen tarpeeseen, ja kirjoittaja tekee sen rohkeasti näitä vanhoja kunnon isoäidinruutuja käyttäen. Tosin kun silmäilee kirjan mallitöitä, ei niistä monestakaan hahmota tätä alkuperäistä ruutua, sillä värit ja sommittelu ovat ihan omaa luokkaansa. Vaikutteita on saatu muiden muassa itämaisista mosaiikkikuvioista, kankaan sidoksista ja siitä modernista muoto- ja värikielestä, jonka Gullberg on omaksunut opiskellessaan Taideteollisessa Korkeakoulussa.

Ehkäpä isoäidinneliöiden luontevin käyttö on jonkinlainen peitto – päiväpeitto tai torkkupeitto esimerkiksi. Siihen myös Gullbergin kirjan mallit ovat omiaan; tosin mukana on myös pari vinkkiä siitä, miten ruutuja voisi käyttää vaikkapa tyynynpäälliseen tai helposti mukana kulkevaan pussukkaan.

Kirjassa ei anneta lankasuosituksia, ja mikä minua hieman harmitti, oli se, että mallit on esitelty vain työpiirroksina, ja sanalliset ohjeet ovat melko minimaaliset. Toisaalta tiedän kuitenkin, että monille virkkaajille juuri se kuvallinen ohje on ainoa oikea.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...