Daniel Rydén: Maailmassa on virhe : 101 historiallista kömmähdystä

Maailmassa on virhe

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mitä yhteistä on kuningas MontezumallaMaria StuartillaGalileo Galileilla, Pääsiäissaaren asukkailla ja Fulgencio Batistalla? Muiden suurtekojensa lisäksi kaikki nämä ovat myös joskus erethyneet ja pahasti. Eivätkä he ole suinkaan lajinsa ainoita: ruotsalaistoimittaja Daniel Rydén on ottanut kirjansa aiheeksi 101 historiallista kömmähdystä. Maailmassa on vihre on matka tiedemiesten, poliitikkojen, hallitsijoiden ja myyttien henkilöiden päiden sisään silloin, kun arvostelukyky pettää.

Maailmassa on virhe on jaettu muutaman sivun mittaisiin tiiviisiin lukuihin, joista kukin käsittelee jotain historiallista tapahtumaa, joka jälkipolvien silmissä näyttää virhearviolta. Paitsi itse virheestä kertoo Rydén myös aina hieman tapauksen historialisesta taustasta sekä analysoi kömmähdyksen seurauksia. Jutut on kirjoitettu vetävästi ja hauskasti, ja koska niissä ei ole sen kummempaa ajallista tai temaattistakaan järjestystä (en ainakaan pälllepäin huomannut; saatan toki olla erehtynyt), voi kirjan jutuista nauttia lyhyinä välipaloina aina silloin tällöin ilman, että joutuu pelkäämään tarinan punaisen langan hukkumista.

Yksitoista kirjan tarinaa on kirjan suomeksi toimittaneen Pauli Väänäsen kirjoittamia, ja ne käsittelevät kotimaisen historiamme harharetkiä. Ne eivät juurikaan poikkea kirjan muusta linjasta: hölmöilijöitä on aina ollut ajasta ja paikasta riippumatta.

Maailmassa on virhe on kirjoitettu meitä kaikkia tavallisia töppäilijöitä varten muistutukseksi siitä, että virheistään voi ja pitää oppia. Joskus myös tietty ennakkoharkinta ja oman kaikkivoipaisuuden kyseenaaistaminen voisivat olla paikallaan. Kaikkiaan Maailmassa on vihre on viihdyttävä, mutta samalla opettavainen tietopaketti. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 247 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...