Ester Nuori Leppä: Maanantai ja mustat hitit

Maanantai ja mustat hitit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ester Nuori Leppä (s. 1992) on julkaissut muutaman runovihon ja yhden runolevyn. Tämä on virallisesti sitten se esikoisrunokokoelma kovissa kansissa. Melko pieni ja niukka kokoelma tämä on, 54 sivua harvakseltaan aseteltua tekstiä. Hyvin taloudellista ja pientä, yhtä runoa lukuunottamatta.

Ehkä vähän turhankin pientä, luulen. Maanantai ja mustat hitit on vähän vaikea tartuttava; tässä on niin vähän, mihin tarttua. Paikoittain runoissa on hyvää kiteytystä ja varsinkin kokoelman lopettava kokonaisuus ”Muista elämä” on yksinkertaisuudessaan liikuttava kuvaus menetyksestä.

Tämä oli kenties kokoelman paras runo:

Täydelliset kuolemat

kotona, puutarhassa, uneen
Kansiksen näyttämölle kuningas Learina
metron alle
sinun kanssasi kulta
taivaspäissään
pianon syliin

Tällaista Maanantai ja mustat hitit parhaimmillaan on. Heikoimmillaan runot ovat irtonaisiksi jääviä säkeitä, joiden tarkoitus jää hämäräksi. Kokonaisuus on ehkä vähän nopeasti ohimenevä, eikä ihan onnistu vangitsemaan sillä tavalla, että runoja jäisi maistelemaan pidemmäksi aikaa.

En kuitenkaan pahastu. Ei Maanantai ja mustat hitit suosikkieni joukkoon tämän vuoden runosadosta nouse, mutta ei sen parissa käytettyä aikaa tarvitse harmitellakaan. Tämä on aivan lukemisen arvoinen kokoelma.

se kun peruutat latauksen
niistä bittijäämistä minut on tehty

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...