Jo Nesbø: Macbeth

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Korruptoitunut poliisimestari Kenneth on viimein kuollut. Uudeksi poliisimestariksi valittu Duncan on kunnon mies, joka haluaa huumeliigojen hallitsemaan kaupunkiin viimein demokratiaa. Kaartin kovaotteinen päällikkö Macbeth huomaa, että kaupunkiin saattaa olla muodostumassa valtatyhjiö, ja hän päättää toimia. Macbeth raivaa todellisia ja kuviteltuja vihollisiaan tieltään, mutta kuka oikeasti vetelee naruista? Macbethin puoliso Lady, joka omistaa kaupungin parhaan kasinon, vai Hekate, huumekauppias, jolla on korvia ja käsiä kaikkialla. Lähes kaikki läheisensä menettävä Macbeth alkaa horjua henkisesti. Kun pelolla on valtaan päästy, pystyykö pelolla hallitsemaan?

Hogarth Shakespeare on Hogarth-kustantamon projekti, jossa tunnetut nykykirjailijat kirjoittavat omia versioitaan William Shakespearen näytelmistä. Vuodesta 2015 julkaistuun sarjaan ovat kirjoittaneet muiden muassa Margaret Atwood ja Edward St Aubyn. Nyt mukaan liittyy Norjan kovin dekkaristi Jo Nesbø.

William Shakespearen Macbeth on yksi maailman tunnetuimpia tragedioita. Versiossaan Jo Nesbø tuo tapahtumat lähemmäs nykyaikaa, noin vuoteen 1970, suurin piirtein Skotlannilta vaikuttavaan paikkaan. Kaikki näytelmän tärkeimmät hahmot ovat mukana, ja heidän kohtalonsa mukailevat näytelmän juonta. Yksityiskohdissa on hienoja oivalluksia, kuten kolmen noitasisaruksen keittämän liemen rinnastaminen huumeeseen, jota Hekate kaupungille levittää.

Vaikka moderni versiointi tunnetusta tarinasta kuulostaa hyvältä idealta, Nesbøn Macbethin kunnollinen käynnistyminen kestää luvattoman kauan. Macbethin valtaannousu on helpon oloinen, väkivaltaisuudessaan kömpelö ja huonosti motivoitu ja (sikäli kuin tällaisessa kertomuksessa uskottavuudesta voidaan puhua) kovin epäuskottava. Dialogi on tönkköä ja päähahmot typeriä.

Asetelma muuttuu kiinnostavaksi vasta kun se alkaa romahtaa, ja tämä tapahtuu vasta hyvän matkaa paksun romaanin puolivälin jälkeen. Monet entiset ystävät pakenevat Macbethin riveistä ja ryhtyvät toteuttamaan hänen viraltapanoaan, ja nyt alkaa Nesbøn Harry Hole -sarjasta tuttu jännärinkuljetus toimia. Oikeastaan Shakespearensa ja Harry Holensa tuntevalle tässä kirjassa ei ole varsinaisesti mitään uutta, sillä jo Harry Hole -sarjassa Jo Nesbø on sivunnut selvästi samankaltaista tematiikkaa kuin mistä Macbeth ammentaa. Vaikkei Macbeth missään tapauksessa nouse Nesbøn parhaiden kirjojen tasolle, voi sitä silti suositella rikoskirjallisuuden ystäville.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...