Johnny Acton ja Nick Sandler: Makkaroita maailmalta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Makkara! Lenkki, nakki, rasvakaapeli, lapinporkkana! Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Espanjassa se on chorizo, Italiassa salami, Saksassa wursti ja ranskassa toulousenmakkara. Jopa kalasta tai kasviksista voi tehdä vähän määritelmää löysäämällä makkaroita. Makkaraa syödään lähes kaikkialla maailmassa, ja kaikilla ruokakulttuureilla on jotain omaperäistä annettavaa makkaroiden ystävälle. Jo muinaiset roomalaiset söivät makkaroita.

Nick Sandler ja Johnny Acton jakavat makkarat valmistus- ja käyttötavan mukaan muutamiin päätyyppeihin, joita ovat raakamakkarat, kestomakkarat, esikypsennetyt makkarat, kuorettomat makkarat ja muut makkaran sukulaiset. Sandler ja Acton kertovat ja näyttävät monin kuvin, kuinka erityyppisiä makkaroita valmistetaan. Heidän otteensa on innostava ja isällinen: makkaranteko on vaikeaa, aikaavievää ja sotkuista — aluksi. Mutta kyllä se siitä! Oman makkaran tekemisen vaiva kannattaa heidän mukaansa nähdä.

Makkaroita maailmalta olisi tietenkin puutteellinen keittokirja ilman reseptikokoelmaa. Ja toki niitäkin löytyy, mitä herkullisempia yhdistelmiä ympäri maailman! Reseptit vaihtelevat helposta työlääseen, arkisesta gourmet-pöytiin, tavanomaisesta eksoottiseen. Tästä kokoelmasta jokainen löytää jotakin. Meidän ruokapöytäämme taisi pysyvästikin päätyä heti ensikokeilulla ainakin kukkakaali-hasselpähkinävuoka, jossa makkaraosuuden hoitaa peritamperelainen mustamakkara.

Sandlerin ja Actonin makumatka maailman ääriin tutustuttaa lukijansa paitsi alueellisiin erikoisuuksiin myös tunnettuihin ja perinteisiin makkarantuottajiin. Kaikkialla kirjan sivuilla paistaa niin kirjoittajien kuin makkaranvalmistajienkin suuri innostus ja intohimo makkaraan. Makkara on todellakin jotain suurempaa ja arvokkaampaa kuin se halpa jauhoinen B-luokan pötkylä leikkeletiskin alahyllyllä. Oma makkara on ylpeydenaihe!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...