Anders Ekman ja Jon Rönström: Stalinin makaronit : sekä 30 muuta historiallista huikopalaa, herkkua ja viimeistä ateriaa

Tässäpä vasta mielenkiintoinen, moniin muihin nähden erilainen keittokirja. Stalinin makaronit esittelee kolmisenkymmentä reseptiä, joiden taustalta löytyy samanmoinen liuta historiallisia tapauksia. On nimensä mukaisesti makaronia ja jauhelihakastiketta Stalinin tapaan toisen maailmansodan loppumetreiltä, haudutettua lohta, jota nautittiin Titanic... Lue koko vinkki »

Cecilia Samartin: Mofongo

Mofongo on kuin lumoava, lempeästi opettavainen satu aikuisille. Se on tarina, jota luin hitaasti nautiskellen ja josta luovuin haikein mielin – ja jonka pariin varmasti vielä palaan. Ilokseni huomaan, että kuubalaissyntyisen Cecilia Samartinin kirjoja on käännetty suomeksi jo viisi tätä aiemmin. Mainio löytö näin kesän kynnyksellä, mitä parhainta ... Lue koko vinkki »

Ella Kanninen: Ellan Toscana : kyläelämää Italiassa

Ellan Toscana on nimensä mukainen teos. Sen luettuaan tietää, mitä on elämä – tarkemmin sanottuna kyläelämä – Italiassa. Se on rakastavia perheitä, vallatonta vieraanvaraisuutta ja kauniita maisemia. Yhtä lailla se on yhdistävää yhteisöllisyyttä, torielämää ja juhlia, avunantoa ja ystävyyttä. Mutta mitä vielä? Tietysti rakkautta ruokaan; yhteisiä a... Lue koko vinkki »

Ville Haapasalo ja Kauko Röyhkä: Makujen matka Georgia

Venäjän tunnetuin suomalainen Ville Haapasalo on paitsi näyttelijä ja maailmanmatkaaja myös hyvän ruoan ystävä. Opiskeluaikanaan teatterikoulussa hän rakastui georgialaisen keittiön tuotoksiin – sanoopa hän georgialaisen lobio-papupadan pitäneen hänet pääasiallisesti parin vuoden ajan hengissäkin. Haapasalo matkusti paikan päälle Georgiaan luott... Lue koko vinkki »

Paavo Halonen ja Antti Kauppinen: Armas aika : intohimona joulu

Voi joulua, voi perinteitä, voiko ihanampaa ollakaan?! Ei, ei ainakaan nyt, kun päivästä toiseen vaellamme aamun pimeydestä päivän harmauden kautta iltapäivän pimeyteen ja miltei unohdamme auringon olemassaolon. Niin; joulu juhlista kirkkain, tule ja valaise meitä tunnelmallasi ihanimmista ihanimmalla! Tämän kirjan läpiluettuani uskallan väittää... Lue koko vinkki »

Helena Lylyharju ja Kari Martiala: Taste of Lapland

Ruokatoimittaja, valokuvaaja Kari Martiala ja keittiömestari Helena Lylyharju tekivät viisivuotisen löytöretken Lappiin. Sen pohjalta syntyi Lapin makuja – luonnonläheinen, erämaan rauhaa huokuva matkakirja.  Samalla se on ylistyslaulu rikkaalle lappilaiselle ruokakulttuurille. Nyt kirja on ilmestynyt myös englanniksi: Taste of Lapland. Jos Lapp... Lue koko vinkki »

Vera Jordanova: Don’t Miss a Bite : makuja ja muistoja maailmalta

Kun kuulen nimen Vera Jordanova, minulle ei tule mieleen ruoka – tai ennen ei tullut, nykyään tulee – sangen maukas sellainen. Syy miksi Vera Jordanova, menestyneen kansainvälisen uran luonut suomalais-bulgarialainen malli ja näyttelijä on minulle nykyään yhtä kuin hyvä ruoka, on Don't Miss a Bite -keittokirja, jonka sivuilla Jordanova kertoilee ma... Lue koko vinkki »

Caroline Bretherton ja Elena Rosemond-Hoerr: Amerikan keittokirja

Kun vielä joitakin aikoja sitten ajattelin amerikkalaista – ja nyt puhutaan Yhdysvalloista – ruokakulttuuria, en osannut luetteloida siihen lukeutuvia asioita kovinkaan laajasti. Lähinnä mieleen nousivat uppopaistaminen sekä grillaaminen, browniet ja donitsit, majoneesi ja maapähkinävoi sekä tietysti itse iso H, hampurilainen, ranskalaisia ja muita... Lue koko vinkki »

Anu Kehusmaa (toim.): Kasari! : suomalaisen ruokakulttuurin 80-luku

Hotelli- ja ravintolamuseo on julkaissut Kasarin! Hauska nimi viittaa kasariin, jota tietysti ruoanlaitossa tarvitaan, mutta myös aikaan, 1980-lukuun, jolloin ravintola-alalla olivat asiat toisin kuin nyt. Pääsemme kurkistamaan, ihan pienesti vain, siihen aikaan kun tarjoilu ja tarjoiltavat olivat erilaisia kuin nyt tai toisaalta sitä ennen. Rav... Lue koko vinkki »

Tom Standage: Ihmiskunnan syötävä historia

Ruoka on aina ollut tärkeää ihmisille ja tämä Tom Standagen kirja käsittelee historian käännekohtia ruoan näkökulmasta. Maanviljelykseen siirtyminen, ruoan merkitys imperiumien nousussa, maustekauppa, ruoan merkitys sodankäynnille, vihreä vallankumous ja niin edelleen. Mutta minkä vuoksi ihmisistä tuli maanviljelijöitä? Sitä on pidetty yhtenä ih... Lue koko vinkki »

Diana Webster: Ikuisesti Suomi : Turku/Åbo 1952-1953

Kun nuori Diana Webster saapui Suomeen yhdeksäksi kuukaudeksi, hän ei tiennyt maasta yhtään mitään. Yhtä hyvin hän olisi voinut olla menossa Patagoniaan... Webster etsi vain lyhytaikaista työpaikkaa ulkomailta, koska matkustelu ja kirjoittaminen kiinnostivat häntä. Niinpä nuori Oxfordista valmistunut neiti sai työpaikan Suomesta British Councilin ... Lue koko vinkki »

Dominic Utton: Italialainen keittokirja : Mamman parhaat herkut

Brittiläisen freelance-toimittaja Dominic Uttonin luoma keittokirja on mielestäni ihastuttava teos. Se ei ole ainoastaan tavanomainen reseptien kokoelma, se on myös kurkistus erään italialaisen mamman maailmaan. Tuo maailma sijoittuu pikkuiseen, todelliseen kylään Apuliassa, Etelä-Italiassa. Mamma sen sijaan on kokonaan Uttonin mielikuvituksen t... Lue koko vinkki »

Richard C. Morais: Herkullinen elämä

Hassan Haji syntyy Intiassa, Bombayssa, ennen sen muuttumista Mumbaiksi. Ensimmäinen aistimus ruuasta on mausteisen kalacurryn tuoksu, joka leijui vauvansänkyyn alakerrassa sijaitsevasta ravintolasta. Perhe joutuu kuitenkin muuttamaan Lontooseen, jossa elämä ei tarjoa parhaita puoliaan. Nuori Hassan nauttii kuljeskelusta veljensä kanssa ja hankkii ... Lue koko vinkki »

Timo Ernamo ja Sanna-Mari Hovi: Illallisella Pirkko K. Koskinen

Kirja on erilainen elämäkerta, keskustelukirja hyvän ruuan ääressä sekä ruuan tekijän että mukana olevien henkilöiden kanssa. Pirkko K. Koskisen elämä tulee tutuksi jutustelun lomassa. Kirja kattaa ajan aina 1930-luvulta kevääseen 2012, päähenkilön menehtymiseen asti. Pirkko K. Koskinen tulee keskustelujen aikana kertoneeksi paljon itsestään sek... Lue koko vinkki »

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike

Mielensäpahoittaja joutuu kiperän tilanteen eteen. Emäntä makaa Kuusikodin vuodeosastolla, eikä ole kotona laittamassa miehelle ruokaa. Hyvä kotiapukin menee ja tilalle tulee joku aivan kelvoton nuori tyttö. Mies ei kuitenkaan anna periksi: jos osaa rakentaa taloja, osaa varmasti laittaa myös ruokaa. No, eihän se ihan niin helppoa ole, mutta kyl... Lue koko vinkki »

Liisa Karvinen: Riisiä tiskin alta : Tarinoita nousevan auringon maasta

Tämä ei ole matkaopas Japaniin eikä myöskään tavanomainen turistikirja. Tässä pyritään valottamaan japanilaisuutta sinänsä, erilaista kulttuuria ja tapoja. Osa suomalaisten mielikuvista on tottakin, mm. arjen estetiikka ja huipputeknologia. Sen sijaan moni ajatus on melkoisen väärillä raiteilla... Kirjassa Japania lähestytään mukavasti Tokion eri k... Lue koko vinkki »

Elif Şafak: Kirottu Istanbul

"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istan... Lue koko vinkki »