Bourdainin matkassa

Tom Vitale: Bourdainin matkassa : Ystäväni, pomoni ja sankarini Tony

"No, Tony, olisiko sinulla jotain sanottavaa tästä junamatkasta?"  "Mieluummin pakenisin piikkipeniksellä varustettua vesipuhvelia riisipellolla." Anthony Bourdain oli sanavalmis kokki ja matkailuohjelmien juontaja, joka teki itsemurhan vuonna 2018. Tom Vitale oli Bourdainin juontamien ohjelmien ohjaaja ja tuottaja. Hän oli lisäksi Bourd... Lue koko vinkki »
Suomen ruokahistoria

Ritva Kylli: Suomen ruokahistoria : suolalihasta sushiin

Ruoka on aihe, joka tavalla tai toisella koskettaa kaikkia: jokainen meistä tarvitsee ruokaa elääkseen, olkoon se sitten läskisoosia tai nyhtökauraa. Suomen historiaan keskiajalta nykypäivään mahtuu monenlaisia ruokakulttuureita, erilaisia ruokalajeja, erilaista suhtautumista ravintoon. FT Ritva Kylli, Suomen ja Pohjois-Euroopan historian dosentti ... Lue koko vinkki »
Pyykkilaudasta pillereihin

Maria Vanha-Similä: Pyykkilaudasta pillereihin

Arkinen historia on usein arkisuudestaan huolimatta kiinnostavaa. Maria Vanha-Similän tuoreen kirjan aiheena on naisten elämä Suomessa 1950–1970-luvuilla. Aihepiiri on FT Vanha-Similän ominta aluetta, hän on keskittynyt tutkimuksissaan arkielämään ja väitellyt lapsiperheiden arjesta tehdasyhteisössä juuri tällä aikakaudalle. Kirja kuvaa naisten ... Lue koko vinkki »

Suvi Auvinen: Lihan loppu

”Me olemme ensimmäinen sukupolvi, joka näkee ilmastonmuutoksen vaikutukset, ja viimeinen, joka voi pysäyttää niiden etenemisen yli katastrofaalisen pisteen. Olemme ensimmäinen sukupolvi, joka joutuu laittamaan elämänsä uusiksi ilmastosyistä, ja viimeinen, joka saattoi hetken elää yltäkylläistä elämää autuaan tietämättömänä elämäntapamme hinnasta.” ... Lue koko vinkki »

Jonna Heinonen: Tunne syöminen

Ruoka innoittaa ja ahdistaa, lohduttaa ja puhuttaa. Pieni lapsikin sen osaa – miksi siis syömisestä on tullut niin vaikeasti hallittava taito? Dieettejä ja elämäntaparemontteja on tarjolla pilvin pimein, mutta ketään ei voi ulkoa päin ohjelmoida elämään niiden mukaan. Pysyvä muutos voi lähteä vain itsestä ja omista oivalluksista. Ravitsemustiete... Lue koko vinkki »

Anders Ekman ja Jon Rönström: Stalinin makaronit : sekä 30 muuta historiallista huikopalaa, herkkua ja viimeistä ateriaa

Tässäpä vasta mielenkiintoinen, moniin muihin nähden erilainen keittokirja. Stalinin makaronit esittelee kolmisenkymmentä reseptiä, joiden taustalta löytyy samanmoinen liuta historiallisia tapauksia. On nimensä mukaisesti makaronia ja jauhelihakastiketta Stalinin tapaan toisen maailmansodan loppumetreiltä, haudutettua lohta, jota nautittiin Titanic... Lue koko vinkki »

Cecilia Samartin: Mofongo

Mofongo on kuin lumoava, lempeästi opettavainen satu aikuisille. Se on tarina, jota luin hitaasti nautiskellen ja josta luovuin haikein mielin – ja jonka pariin varmasti vielä palaan. Ilokseni huomaan, että kuubalaissyntyisen Cecilia Samartinin kirjoja on käännetty suomeksi jo viisi tätä aiemmin. Mainio löytö näin kesän kynnyksellä, mitä parhainta ... Lue koko vinkki »

Ella Kanninen: Ellan Toscana : kyläelämää Italiassa

Ellan Toscana on nimensä mukainen teos. Sen luettuaan tietää, mitä on elämä – tarkemmin sanottuna kyläelämä – Italiassa. Se on rakastavia perheitä, vallatonta vieraanvaraisuutta ja kauniita maisemia. Yhtä lailla se on yhdistävää yhteisöllisyyttä, torielämää ja juhlia, avunantoa ja ystävyyttä. Mutta mitä vielä? Tietysti rakkautta ruokaan; yhteisiä a... Lue koko vinkki »

Ville Haapasalo ja Kauko Röyhkä: Makujen matka Georgia

Venäjän tunnetuin suomalainen Ville Haapasalo on paitsi näyttelijä ja maailmanmatkaaja myös hyvän ruoan ystävä. Opiskeluaikanaan teatterikoulussa hän rakastui georgialaisen keittiön tuotoksiin – sanoopa hän georgialaisen lobio-papupadan pitäneen hänet pääasiallisesti parin vuoden ajan hengissäkin. Haapasalo matkusti paikan päälle Georgiaan luott... Lue koko vinkki »

Paavo Halonen ja Antti Kauppinen: Armas aika : intohimona joulu

Voi joulua, voi perinteitä, voiko ihanampaa ollakaan?! Ei, ei ainakaan nyt, kun päivästä toiseen vaellamme aamun pimeydestä päivän harmauden kautta iltapäivän pimeyteen ja miltei unohdamme auringon olemassaolon. Niin; joulu juhlista kirkkain, tule ja valaise meitä tunnelmallasi ihanimmista ihanimmalla! Tämän kirjan läpiluettuani uskallan väittää... Lue koko vinkki »
Taste of Lapland

Helena Lylyharju ja Kari Martiala: Taste of Lapland

Ruokatoimittaja, valokuvaaja Kari Martiala ja keittiömestari Helena Lylyharju tekivät viisivuotisen löytöretken Lappiin. Sen pohjalta syntyi Lapin makuja – luonnonläheinen, erämaan rauhaa huokuva matkakirja. Samalla se on ylistyslaulu rikkaalle lappilaiselle ruokakulttuurille. Nyt kirja on ilmestynyt myös englanniksi: Taste of Lapland. Jos Lappi... Lue koko vinkki »

Vera Jordanova: Don’t Miss a Bite : makuja ja muistoja maailmalta

Kun kuulen nimen Vera Jordanova, minulle ei tule mieleen ruoka – tai ennen ei tullut, nykyään tulee – sangen maukas sellainen. Syy miksi Vera Jordanova, menestyneen kansainvälisen uran luonut suomalais-bulgarialainen malli ja näyttelijä on minulle nykyään yhtä kuin hyvä ruoka, on Don't Miss a Bite -keittokirja, jonka sivuilla Jordanova kertoilee ma... Lue koko vinkki »

Caroline Bretherton ja Elena Rosemond-Hoerr: Amerikan keittokirja

Kun vielä joitakin aikoja sitten ajattelin amerikkalaista – ja nyt puhutaan Yhdysvalloista – ruokakulttuuria, en osannut luetteloida siihen lukeutuvia asioita kovinkaan laajasti. Lähinnä mieleen nousivat uppopaistaminen sekä grillaaminen, browniet ja donitsit, majoneesi ja maapähkinävoi sekä tietysti itse iso H, hampurilainen, ranskalaisia ja muita... Lue koko vinkki »

Anu Kehusmaa (toim.): Kasari! : suomalaisen ruokakulttuurin 80-luku

Hotelli- ja ravintolamuseo on julkaissut Kasarin! Hauska nimi viittaa kasariin, jota tietysti ruoanlaitossa tarvitaan, mutta myös aikaan, 1980-lukuun, jolloin ravintola-alalla olivat asiat toisin kuin nyt. Pääsemme kurkistamaan, ihan pienesti vain, siihen aikaan kun tarjoilu ja tarjoiltavat olivat erilaisia kuin nyt tai toisaalta sitä ennen. Rav... Lue koko vinkki »

Tom Standage: Ihmiskunnan syötävä historia

Ruoka on aina ollut tärkeää ihmisille ja tämä Tom Standagen kirja käsittelee historian käännekohtia ruoan näkökulmasta. Maanviljelykseen siirtyminen, ruoan merkitys imperiumien nousussa, maustekauppa, ruoan merkitys sodankäynnille, vihreä vallankumous ja niin edelleen. Mutta minkä vuoksi ihmisistä tuli maanviljelijöitä? Sitä on pidetty yhtenä ih... Lue koko vinkki »

Diana Webster: Ikuisesti Suomi : Turku/Åbo 1952-1953

Kun nuori Diana Webster saapui Suomeen yhdeksäksi kuukaudeksi, hän ei tiennyt maasta yhtään mitään. Yhtä hyvin hän olisi voinut olla menossa Patagoniaan... Webster etsi vain lyhytaikaista työpaikkaa ulkomailta, koska matkustelu ja kirjoittaminen kiinnostivat häntä. Niinpä nuori Oxfordista valmistunut neiti sai työpaikan Suomesta British Councili... Lue koko vinkki »