Michael Pollan: Oikean ruoan puolesta

Osta kirja itsellesi

Yhdysvaltalaisen tiede- ja ympäristöjournalismin professori Michael Pollanin kirja on innoittanut monia terveellisestä ruokavaliosta kiinnostuneita henkilökohtaisen ruokaremontin tiellä. Kirjassaan hän puhuu tavallisen, puhtaan kotiruoan puolesta ja moittii nykymarkettien pitkälle jalostettujen, vähärasvaisten, loputtomia E-koodilistoja kyljessään kantavien ”terveystuotteiden” valikoimaa. Nykyisten ravitsemussuositusten ja ruokateollisuuden tuotteiden kehittelyn taustoja avataan kattavasti, ja ne osoittautuvatkin linkittyvän pöyristyttävällä tavalla yhteen.

Pollan käsittelee uskottavasti kysymyksiä siitä, mitä ihmisten sitten tulisi syödä ja perustaa mainiosti myös maalaisjärkeen käyvät väitteensä tieteellisiin tutkimuksiin. Hän muun muassa kumoaa virallisesti suositellun vähärasvaisen ruokavalion terveellisyyden ja selittää kattavasti suosituksen taustoja ja terveydellisiä -tai pitäisi varmaan sanoa sairaudellisia- seurauksia.

Pollanin neuvot eivät ole monimutkaisia tai kiduttavia diettiohjeita, vaan paluuta juurille: ”mieti, mitä isoäitisi tunnistaisi ruoaksi ja ostaisi kaupasta!”. Pollan avaa lukijan silmät ravitsemustieteen puutteellisuudelle; ruoka-aineita ei voida ajatella pelkästään sen sisältämien ravintoaineiden summana eikä ruoasta saatavaa nautintoakaan vähätellä. Kuitenkin käsitellään myös tarkemmin tiettyjen ravintoaineiden, kuten eri tyyppisten rasvojen vaikutuksia. Lisäksi herätellään miettimään ruoan alkuperää ja sen vaikutuksia ruoan sisältöön. Tämän kirjan toivoisin olevan kaikkien terveydestään ja elämänlaadustaan kiinnostuneiden lukulistalla.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...